grEIGHT 2019 – index


Om grusresorna till Norge ….

Det började med att jag och Bengt-Åke körde en rekognoseringsresa 2015, sen drog jag igång äventyrsresorna till Norge sommaren 2016 och 2017. Till resan 2018 gjorde jag en hel del ändringar eftersom det måste stämma med vandrarhem och campingar. Det resulterade i att rutten blev som en 8 (åtta) En åtta på grus blir grus åtta eller på engelska gravel eight, eller lite förkortat great som bl.a. betyder utmärkt. Så därmed hade jag hade kommit på namnet till resan – grEIGHTen utmärkt grusåtta.

I den här resan förekom det alla varianter av vägar, som nysladdade med tjockt löst makadam, vägar med halt gräs, backar med djupa fåror eftersom gruset var bortspolat, vilket i sin tur gjorde att det blev tjockt med sand nedanför de backarna. Men på ett ställe var det faktiskt tuffare än vad jag hade räknat med själv, men även det stället klarade vi av, så jag kan konstatera att det inte var några nybörjare med på den här resan 🙂

Men det mesta av sträckorna var naturligtvis finare grus- eller andra småvägar, där vi hade en chans att vila upp oss. Att vi överhuvudtaget KÖRDE på dessa vägar och större stigar är för att vi får se massor av fina ställen, som de som bara ÅKER på asfalterade vägar aldrig får se.

Jag tog i alla fall närmare 1500 bilder med min vattentäta Olympus TG-4 kamera samt att jag har fått några bilder från deltagarna, men efter att jag tog bort de suddiga, eller de riktigt dåliga bilderna återstod  ca. 1300 bilder.  Sen var det “bara” att välja de bästa och efter det återstod ca. 400 bilder. Några till rök i redigeringen så tillslut återstår det 375 bilder som jag har lagt upp på den här indexsidan, 6 sidor från själva resan samt en sida med några utvalda bilder eftersom många kanske nöjer sig med en snabbtitt. Länkar till de olika sidorna hittar ni längre ner på den här indexsidan. Trots att jag har komprimerat bilderna så kan vissa sidor bli lite tröga att ladda, som t.ex. dag 3 där det finns 84 bilder.


Framåt kvällen på lördagen den 3 augusti körde jag till Kungsfors Herrgård där jag träffade de som hade anmält sig till årets grEIGHT.

Strax före klockan 7 när alla hade kommit, gick vi över till Herrgården för att äta en god middag.

Skål och välkomna hälsade jag alla.

Efter en liten stund serverades middagen.


Ett tips är att du trycker på F11 på datorn, så visas bilderna på en helsida. När du är klar trycker du på F11 igen för att avsluta.


Tryck på pilen för att ta en snabbtitt på några bilder från äventyret.


Tryck på pilen för att komma till till dag 1.
Kungsfors – Särna.


Tryck på pilen för att komma till till dag 2.
Särna -Tretten.


Tryck på pilen för att komma till till dag 3.
Tretten – Dovre.


Tryck på pilen för att komma till till dag 4.
Dovre – Koppang.


Tryck på pilen för att komma till till dag 5.
Koppang – Malung.


Tryck på pilen för att komma till till dag 6.
Malung – hem.


Kommentera via Facebook

Comments are closed.