Rekognoseringar inför Ockelbo gravel rally 2015

Jag hade rutten klar inför årets Ockelbo gravel rally, men det var säkrast att kolla läget i verkligheten, eftersom det kan finnas andra intressanta vägar eller också är nån av de tänkta vägarna ofarbara pga. nån ny bom, fällda träd eller andra hinder. Så Henrik och jag bestämde att vi skulle träffas vid Medskogssjöns camping söndagen den 2 augusti.

Sen drog vi till vandrarhemmet, för det är ju där rundan ska starta.


Det tog inte lång stund innan jag hittade en ny väg.

Mina favoritvägar …. 🙂


Det finns några ställen med fin utsikt.

De som har varit med på tidigare Ockelbo gravel rally känner säkert igen fikaplatsen.

Vi gasade vidare.

Henrik körde på en vass sten som klämde hål i slangen. Ett tips är att ha minst 2 kg luft i framdäcket för det är mycket sten överallt.

Jag hade däckjärn, lagningslappar och en liten handpump. Men vi hade faktiskt behövt en ny slang, för den var ganska skadad.

Tillslut fick vi i alla fall luft i däcket och kunde köra vidare.

En sak som kan vara lite lurig är GPS’ens karta när man kör efter rutt eller spår. I det här fallet ser det ut som att “huvudvägen” går rakt fram.

Men när jag kom upp för det lilla backkrönet visade det sig att huvudvägen svängde höger. Här kunde det alltså ha blivit en krock om det hade kommit nån från motsatt håll på “huvudvägen” En ganska farlig korsning faktiskt, som jag kommer att varna för på körningen.

Vi körde vidare på de fina vägarna.


Vi körde till Sallys för att äta goda hamburgare.

Mätta och belåtna gasade vi vidare på de fina vägarna.

Ett tag såg det ut som att vi skulle klara oss från regnskuren, men det gjorde vi INTE.

Det här gamla banvallen är det tveksamt om jag tar med på rutten. Det är ett riktigt tjockt lager stenkross som är fruktansvärt löst. Visst, det går bra när man gasar, men efter några hundra meter är det en riktigt dålig bro också.

Vi träffade en snubbe som kom körandes på sin KTM 1190 och han hängde med oss på den sista rekningen för dagen.

Som sagt, jag trodde att rutten var klar men det var den inte. Första halvan duger, men det blir bitvis en annan sträckning på andra halvan, så alltså måste vi köra ytterligare rekognosering.

Dagens tur blev 35 mil så det krävs en hel del arbete för att få ihop en trevlig runda:)


20150807 – Ännu en rekognosering inför Ockelbo gravel rally 2015

Henrik och jag körde en rekognoseringsrunda tidigare, men jag var inte helt nöjd med den andra halvan av den tänkta rutten, så jag har gjort om den lite. Därför var jag tvungen att köra den sista halvan för att kolla läget. Första stoppet är Åmot där jag fyllde tankarna.

Deltagarna måste stå ut med några kilometer asfalt också, men de som mår dåligt av detta kan få terapisamtal över nån öl på lördagskvällen. 🙂


Det tänkta lunchstället. Det är ju bra med tak i fall det blir regn.

Är det riktigt dåligt väder så har jag en stuga på gång. Jag ska kontakta ägarna och fråga om vi eventuellt får använda den.

Ungefär i sånt här skick är de flesta vägarna. Det känns som att jag har hittat flera vägar som är dåligt underhållna, alltså med mitt favoritunderlag som är lösa, spåriga, steniga med gräs i mitten. Jag vet inte varför vägarna är i “dåligt skick”, antingen är de för dyra att fixa, vårt land har blivit fattigare, eller så har jag helt enkelt blivit bättre på att hitta intressanta vägar.

huuuuaaaa …. ASFALTERING på gång?? Nej som tur var höll de bara på med dikena. 🙂

Hulahulavägen börjar vid Stugubacken.


Det fanns djupa fåror i vägen eftersom regnet hade tagit med sig sanden nerför backen. ….. och vad tror ni att det är längst ner i slutet av backen då? Jo, tjockt med sand, så det gäller att gasa!

Vad står det på skylten? Den var så blekt att det inte gick att läsa, så jag gasade vidare.

Precis som jag misstänkte så finns det en liten tunnel under järnvägen, men den finns inte på kartan. Om vi kör genom tunneln så besparar vi oss 3,9 km. svart oberäknelig vägbeläggning och jag sparar in några terapisamtal.

Lite gräslig väg, eller hur?


Ännu gräsligare och den här vägen finns inte ens på kartan!


Lite asfalt igen då, men utsikten är fin.

En stabil bro.

Nysladdad väg.

Mer varför är Spökbron avstängd nu då?

Det ser väl ut att vara bra skick på Spökbron?

Kolla in stenarna på bilden så förstår ni att man inte kan ha under 2 kg. lufttryck i däcken till en 200 kilos hoj. Det är stor risk att slå hål i slangen för att inte tala om bucklor i fälgarna om man sopar i en sten i 70 – 80 km/tim. Har man då lågt lufttryck är det nog mer tur att man klarar fälgen. Tro mig jag vet …..

Fler fina vägar.Fina vyer.


Troligen blir det ingen mer rekognosering för det är tveksamt om det går att hitta några förbättringar, så årets runda blir nog den bästa hittills. 218 kilometer total sträcka och minimalt med asfalt.

Mycket välkomna till det nionde Ockelbo gravel rallyt 🙂

Kommentera via Facebook

Comments are closed.