Information om Bomvägar och FerryPay i Norge.

Vägtullar förekommer på flera platser i Norge och en väg som har en betalstation längs någon del av vägen kallas bomvei, bomveg eller på svenska bomväg. Det finns många olika sätt att betala och det äldsta sättet är att betala kontant. Man tar ett kuvert där man skriver fordonets registreringsnummer och lägger in kontanter, sen river man av kopian som ett kvitto och lägger kuvertet i en plåtlåda.

Det finns även ställen där man skickar fordonets registringsnummer via SMS och sen får man biljetten i ett SMS. Betalar gör man via bankgiro senare.

På några ställen har de har tagit bort möjligheten att lägga kontanter i ett kuvert, så man ska betala med Vipps som inte vi svenskar har. I det här fallet lyckades vi tyvärr inte klura ut hur vi skulle betala.

Det förekommer även ställen där man ska betala med betalkort.


På senare tid är många betalterminaler ersatta med kameror som automatiskt läser av registreringsskyltarna.
När man sedan har kört klart för dagen är det bara att besöka YouPark.no och skriva in motorcykelns registreringsnummer. Då kommer det upp information om hur mycket man är skyldig, sen är det bara att ange numret på betalkortet. Om man däremot inte fixar det själv kommer det en faktura med faktureringsavgift och diverse påslag. Enligt uppgift kan det bli uppåt 500-600 SEK istället för 100 NOK, så det är bäst att logga in på YouPark.no varje kväll.
Visst kan det kännas drygt att man måste betala för att köra på vägar, men det är ändå bättre än i Sverige där vägar ofta blockeras av bommar.


Många av färjorna betalar man numera inte kontant eller med betalkort utan man betalar via FerryPay.


Där det finns FerryPay registreras alla fordon genom kameraövervakning när man kör ombord. Problemet är att kameran för automatisk registrering inte kan skilja på MC och bil, så om man inte registrerar sin MC kommer det en faktura där de automatiskt räknar motorcykeln som bil vilket är ungefär dubbelt så dyrt.

Så för att slippa höga avgifter för färjor i Norge bör alla Norge-resenärer registrera sin motorcykel hos FerryPay, sedan sker betalning/fakturering via det betalkort som man har angivit när man skapade ett avtalet.

När jag hade registrerat mig fick jag svar via mail.

Din konto hos FerryPay er nå opprettet!

For å administrere kontoen logger du deg inn med e-post og passord på Min Side.

På Min Side kan du:

  • Endre hvilket betalingskort du ønsker å knytte til avtalen
  • Legge til og fjerne kjøretøy på avtalen
  • Velge hvor lenge du ønsker at et kjøretøy skal være aktivt på avtalen
  • Laste ned dine kvitteringer
  • Se full oversikt over tid, sted, ferjesamband og pris på foretatte reiser

Husk at når du ikke lenger ønsker å betale ferjereiser for et kjøretøy, må kjøretøyet fjernes fra kontoen din.

Med vennlig hilsen,
FerryPay
Skyttel AS


Jag svarade med att fråga:

Betyder “Legge til og fjerne kjøretøy på avtalen” att jag kan lägga till exempelvis registreringsnummer för 10 motorcyklar vid en resa så att jag betalar för alla?

Mvh
Magnus Andreasson


Ja, det er korrekt. Bare huske å fjerne kjøretøyene når de ikke skal være aktiv i din avtale.

Med vennlig hilsen/Best regards,
FerryPay


Jag har gjort den här sidan till de som besöker Norge vid enstaka tillfällen, men för den som reser mycket eller pendlar till Norge är det bättre att betala via Autopass.

 

Kommentera via Facebook

Comments are closed.