Dödsfälla Polisanmäld.

Från väg 302 som går mellan Kungsgården och Järbo, kan man ca. 1 km. norr om badplatsen vid sjön i Styttingarna ta vänster (väster) in på en grusväg. Där finns inga skyltar som säger att det är förbjudet, att det är en återvändsväg, eller att det är en privat väg. Det är som synes bara en helt vanlig grusväg som heter Drottmursvägen.


Efter närmare 600 meter kommer man till ännu en korsning där man kan ta vänster (sydväst) in på Bladmyrsvägen, som är en lämplig genväg till Åshammar.

Där finns inte heller någon skylt som upplyser om att det skulle vara olämpligt att köra på den vägen.

Efter 900 meters körning kommer man till en skarp vänsterkurva där de har huggit ner skogen, så om man kör motorcykel och står upp kan man se över växtligheten, eller “genom kurvan”.

Men tittar man framåt så ser man att någon har placerat ut en dödsfälla.

Den här dödsfällan ligger på koordinaterna N60 39.204 E16 34.953 eller i rikets nät 6726495 1542520.

OK, nu tänker säkert någon att man kan köra på ett djur också. Visst kan det hända och det är tragiskt med olyckor, men om någon kör på den här stenbumlingen så betraktar jag inte det som enbart en olycka eftersom den är avsiktligt ditlagd av någon. Ett väghinder brukar det varnas för eller så läggs de väl synliga, men denna är gömd så man kan ju undra om avsikten är att skapa en olycka.

Men som sagt, nu är jag så trött på dödsfällor att en Polisanmälan är gjord.


Uppdatering 2016-04-27

En polis ringde och berättade att han har kollat upp ärendet och han håller med om att stenblocket är livsfarligt placerat, men tyvärr så är det Bergvik Skog som äger marken så polisen kan inte göra någonting. Det finns alltså ingen lag mot idioti, eller att man får göra vad man vill på sin egen mark.

Däremot så hade polisen ingenting emot att jag kontaktar markägaren och vänligen upplyser vederbörande om den mycket olämpliga placeringen samt informerar markägaren om att det är bråttom att montera några varningsskyltar. Dels varningsskyltar vid stenbumlingen och skyltar vid vägens början (från 2 håll) som informerar om att vägen är privat. Helst ska naturligtvis stenbumlingen flyttas till vägens början.

I och för sig finns det ingen lag mot att göra vad man vill på sin egen mark, men jag undrar ändå hur rättsväsendet skulle döma om någon blir skadad mot ett livsfarligt placerat trafikhinder? De kanske blir tvingade att betala ett FETT skadestånd om de döms för “framkallande av fara“?

Det gröna på kartan är Bergvik Skogs mark och jag har gjort en liten röd stjärna där stenbumlingen är.


Uppdatering 2016-04–28
Maria från Bergvik skog ringde och höll med om att stenbumlingen är olämpligt placerad så hon ska försöka ordna så att den kommer bort snarast möjligt. Hon vill helst att väghindret tas bort så att folk kan ta sig ut i vår fina natur.


Ett e-mail kom 2016-04-29

Hej igen Magnus.
Pratade precis med BillerudKorsnäs. Dom hade redan fått informationen och håller på att åtgärda saken.

Vänliga hälsningar
Maria


Uppdatering 2016-05-09

Maria från Bergvik skog ringde och berättade att vägen med stenbumlingen förvaltas av Drottmursvägens vägsamfällighetsförening som beslutar i frågan om vart stenen ska ligga. Tydligen så har det i alla fall kommit upp varningsskyltar från båda håll och det är alltid något. Om stenbumlingen är kvar vet jag inte, men jag återkommer när jag har kollat.


Uppdatering 2016-08-15

Stenbumlingen är borttagen från den skymda kurvan, men nu tyckte smartskallarna på Drottmursvägens samfällighet att det är bra med en bom tvärs över skoterleden istället.

En rejäl bom som effektivt stoppar ALL trafik inklusive ryttare på hästar, för det går inte att ta sig förbi på sidan om bomen. Skoterförare stoppas med en rejäl nockout eller hål i huvudet. Det verkar som att de blev förbannade på min polisanmälan, så nu har de effektivt stoppat ALLT på vägen.

Kommentera via Facebook

9 Comments:

 1. Här går att se om den aktuella vägen har fått statsbidrag någon gång.
  https://nvdb2012.trafikverket.se/SeTransportnatverket

  Välj “Slitlager” i den nedre rutan till höger så kommer grusvägar att visas i grönt.

  Om de har fått statsbidrag har de inte rätt att stänga av den…

 2. Finns en därifrån också, en gammal skylt före den första stenen med metallgrinden (om den är kvar?) vid en liten vändplats. Trotsade den med bilen men fick vända vid den andra stenen. Det sitter en skylt i korsningen vid Bakfallsvägen med.
  Håller med om att placeringen av stenen eller hela idén att stänga av vägen är helt uppåt väggarna. Om det inte är så att det är tillfälligt av någon anledning.

 3. Det finns skyltar vid de infarter jag sett som förbjuder fordonstrafik= får inte ens cykla där.

  • Jag såg en lågt placerad skylt när vi i går kväll kom ut till väg 302, men var finns skylten som förbjuder allt när man kör från Åshammarshållet?

   I vinter kommer det att finnas skoteråkare som kommer på vägen från “var som helst” och då hjälper inga skyltar vid vägens början.

   Jag tycker fortfarande att placeringen är idiotisk, därför är det en dödsfälla.

 4. Finns då kvar i dag 21/5 -16 fortfarande på samma plats ! Bild finns .

 5. Jag tror faktiskt polisen har fel. Det finns något som heter framkallande av fara. Kolla med en åklagare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.