Tisdagskörning

Trött på asfaltkörning och stressade bilister?

Häng med på grusvägskörning på tisdagskvällar. Motorcykeln bör dock vara av offroad/äventyrsmodell och du får inte vara rädd för att skita ner den.

Lite historia:
Den första maj 2007 startade jag den första tisdagsrundan på grus, vilket betyder att sommaren 2023 var den 16:e säsongen. Men trots att det har varit omkring 200 tisdagsrundor är det inte en enda som är exakt lika som en annan. Visst har vi kört på vägar som vi har kört tidigare, men kombinationen av dessa har faktiskt varit olika varje gång.

Jag hittade ett par foton från premiärturen den 1 maj 2007.

Det var inte så mycket orange på den tiden.

En bild från tisdagsrundan den 4 oktober 2011.

Idén.
Tanken med det hela är att vi ska köra en kvällstur på grusvägar, alltså inte i diken eller kraftledningsgator. Ibland kan det dock vara svårt att hålla sig till originalidén eftersom vi som har kört länge blir allt säkrare och då är det naturligt att vi vill köra fortare, men även på allt mindre vägar som ger mera utmaning. Men det är i alla fall en otroligt bra körträning och vid kaffepausen brukar vi ofta diskutera vilken kör- och bromsteknik som är den bästa.

När?
Vi brukar oftast träffas på bensinmackar så att vi kan tanka och kanske köpa nåt tilltugg innan avresan. Var den aktuella tisdagsrundan eller kvällsrundan utgår ifrån kommer jag att skriva ett inlägg om här på webbsidan. Klockan 18:00 brukar vi dra iväg.

Var kör vi?
Det är ingen endurokörning utan vi ska kunna ta oss fram med våra vanliga on-offroad-motorcyklar, så därför planerar jag körning på grusvägar och ibland några kortare större stigar. Jag planerar inte att vi ska köra i traktorspår och liknande, men om vi någon gång kommer till ett svårare ställe eller ett ställe där skogsmaskiner har kört sönder vägen hjälps vi åt att passera. Grova nabbdäck är dock att föredra.

Hur fort?
Farten motsvarar ungefär som de röda och svarta turerna eller numera Advanced Scenic och Advanced Tempo på Adventure Days. Angående hastigheten så tycker jag och andra som har kört tisdagsrundor under flera år att man åtminstone bör kunna köra 70 km/tim på större grusvägars raksträckor om inte sikt eller annat begränsar. Ingen kan däremot begära att någon ska köra fortare än 70 eftersom det är bashastigheten utanför tätbebyggt område. Som turledare brukar jag aldrig köra fortare än 70-80 km/tim på grusvägarna. Det finns liksom ingen anledning att köra i 120 på raksträckorna, utan då är det bättre att jag håller igen för att minimera gummisnoddseffekten.

Jonte gjorde en film från säsongsavslutningen 2017.

Christer har gjort några filmer om hur det brukar se ut.

Välkomna 🙂

Här nedan finns länkar till sidor med bilder från tidigare år.

Kommentera via Facebook

12 Comments:

 1. Blir det någon körning imorgon 30/6?

 2. blir det någon körning imorgon?

 3. Pga. ösregn så blev säsongens sista tisdagsrunda “nästan” inställd. Det var bara Christer som trotsade vädrets makter.
  Läs mer här.

 4. På tisdag den 22 oktober är det säsongens sista tisdagskörning.
  Läs mer i det aktuella inlägget på nyhetssidan.

 5. Den 15 oktober är det dags för säsongens näst sista tisdagsrunda. Om inte snöstorm och drivis stoppar oss, startar vi klockan 18:00 från QSTAR och Järbo lanthandel.

  Koordinater: Lat: Lat N 60° 42′ 33″Lon E 16° 36′ 11″
  RT90 X:6732747 Y:1543580

 6. Det finns massor av fina vägar runt Järbo, så vi träffas där igen tisdag den 15 oktober.
  Samling som vanligt klockan 18:00 vid QSTAR och Järbo lanthandel.

  Koordinater: Lat: Lat N 60° 42′ 33″Lon E 16° 36′ 11″
  RT90 X:6732747 Y:1543580

 7. krister lusth

  synd att man var i fjolträsk å jobbade

 8. Cecilia Frank

  Det ser då väldigt härligt ut iallafall! Skulle gärna ha varit med- om jag haft lappen, en hoj, övrig utrustning, pengar och möjlighet! 🙂

 9. Tisdagen den 8:a oktober är det dags för ännu en tisdagskörning.
  (om inte snöstorm och drivis stoppar oss)
  Vi samlas vid OK/Q8 i Storvik och drar iväg klockan 18:00 som vanligt.
  Koordinater till macken:
  Lat: N 60º 35′ 6″ Long: E 16º 31′ 46″
  RT90 X=6718840 Y=1539708

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.