Nordkap 2023 – dag 4


Tryck på pilen för att komma till indexsidan över Nordkap 2023.


Onsdag den 5 juli.

Efter en lugn natt i Byske Gästgivargård kunde vi ta vad vi ville från frukostbuffén.

Det fanns det mesta att välja av.

När vi skulle åka regnade det rejält.

Det kom kraftiga regnskurar, men det var fint däremellan.

Härliga vägar.Vi körde upp till Markbygden som ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark. Fullt utbyggd år 2025 kommer det 450 kvadratkilometer stora området att innehålla 700-800 vindkraftverk, men det finns tillstånd att bygga totalt 1101 vindkraftverk.
Vi passade på att ta en kortare paus.


Vi körde vidare och stannade för att kolla in en vinge.

Det är ganska stora vingar.

Vi fortsatte.


Jag visste inte helt säkert om det fanns en bro här, men det gör det. 🙂

En snabbkoll av utsikten från bron.

Vi körde vidare och kom till en halvrutten bro, så jag kollade läget innan vi körde över.


Bron såg stabil ut så vi fortsatte.

Efter bron kom vi till några härliga mindre vägar eller större stigar.


Det var inte kul att behöva besöka en tandläkare på resan, men det är en lång historia som började redan den 30 maj, då jag besökte tandläkaren Dentema i Sandviken. De gjorde då förberedande arbete för att laga en tand med en krona, men tandläkaren slipade väldigt djupt och kom nära nerven, så jag fick tandvärk därefter. Jag berättade även att jag inte ville ha kronan ditsatt precis innan resan till Nordkap om det nu skulle bli komplikationer, men det blev fördröjt så de satt dit kronan endast ett par dagar innan resan startade från Ockelbo.

Men tandvärken gav sig inte så jag blev orolig att det eventuellt skulle krävas en rotfyllning, så jag kontaktade Tandhuset Kronan i Älvsbyn och fick faktiskt komma dit på besök.

I receptionen sa hon att de skulle kunna borra igenom kronan och göra en rotfyllning, sen frågade hon mig hur mycket tandvärk jag egentligen hade och vad som krävdes för att det skulle sluta värka. Jag sa att det räckte med ett par Alvedon eller en Ipren så slapp jag värken i cirka 4-5 timmar. Hon sa att det kan vara normalt med tandvärk efter en sådan åtgärd för nerven blev säkert irriterad när de hade slipat så djupt, så hon var ganska säker på att tandvärken skulle ge sig tillslut.

Jag tackade för rådgivningen och kunde fortsätta resan, men om ni behöver tandvård i Älvsbyn så kan jag verkligen rekommendera Tandhuset Kronan. Om ni undrar så kan jag berätta att jag tog värktabletter ända till den sista juli, så alltså hade jag mer eller mindre tandvärk i sammanlagt 2 månader!

Jag körde till OKQ8 i Älvsbyn där jag träffade de andra och sen fortsatte vi norrut.

Vi körde över Luleälven.

Ett tag såg det verkligen mörkt ut.

Vi körde en bit på gamla riksväg 97, eller vad den nu hette på den tiden.

Vi stannade eftersom jag ville kolla en bom på andra sidan vägen, men den var lätt att passera så vi fortsatte.


Ännu en liten kortare paus.

Vi fortsatte på några gräsligt hala vägar.


Ett av livets vägskäl där vi svängde höger, men hade vi vetat hur många bommar vi skulle koma till hade vi svängt vänster.

Det var hyfsat lätt att passera den första bommen.

Den andra bommen var lite svårare.

Jan-Åke körde en omväg inne i skogen.


Tillslut var alla förbi.

Sen gick det inte att köra som jag hade planerat och det gick inte att köra över järnvägen, så vi körde i riktning nordväst, men den vägen slutade med en vändplan.

Vi vände vid vändplanen och följde kraftledningen i riktning sydöst men då kom vi till bom nummer 3.

Det var lite svårt att passera den bommen utan att ta av sidoväskorna.

Sen kunde vi faktiskt köra 5,3 km innan vi kom till den fjärde bommen.

Jobbiga bommar, så den här vägen kör jag nog inte igen.

Jag hittade på en ny rutt till Sörbyn och sen fortsatte vi till Gunnarsbyn där vi tankade på Qstar.

Vi fortsatte norrut på spåriga och sandiga vägar.
Bron över Ängesån.

Jag stannade för att ta en bild när alla stod på polcirkeln.

Bron över Kalixälven


När vi kom fram till Jockfall camping började vi med att spola av den värsta smutsen från kylarna på motorcyklarna, våra väskor och MC-kläder, sen kunde vi checka in i stugorna.

När vi hade bytt om till vanliga kläder gick vi till restaurangen för att äta något.


Det blev en sen kväll efter en jobbig dag så vi somnade ganska tidigt. zzzzzzzzzzzzzzzz


Tryck på pilen för att gå till dag 5.


Kommentera via Facebook

Comments are closed.