Norwegian gravel adventure – 2016

Om resan:

Den 8 – 14 juli 2016 kör vi en äventyrsresa till Norge för dig som är van att köra motorcykel på grusvägar och att tillbringa hela dagen i MC sadeln. Vi kommer att köra på massor av fina småvägar och besöka ett par bergstoppar med fin utsikt.

Eftersom vi kommer att ha packning med oss så är resan att betrakta som grustouring och inte något grusbus. Det innebär att farten och vägvalet motsvarar ungefär som de guidade “röda turerna” på Adventure Days. Visst kan det uppstå svårigheter pga. dåligt underhållna vägar, förstörda vägar pga. kraftigt regn eller oförutsedda vägarbeten etc.

Men om vi kommer till svårare passager tar vi oss igenom som ett team. Det är som sagt ingen tävling, det är ett gemensamt äventyr och en liten baktanke är att ni deltagare ska bli bättre på grusvägskörning efter den här resan.

Jag som turledare strävar alltid efter att hålla ner gummisnoddseffekten, så därför försöker jag att hålla en så jämn fart som möjligt. Vi ska även köra enligt cornermanprincipen så att alla alltid har någon som visar vägen samt att det blir variation i ledet. På så sätt undviker vi också att det blir en snabb och en långsam grupp. Vi kör aldrig längre körpass än max 10 mil innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på om det är dags för tankning, fika eller lunch. Det går tyvärr inte att helt undvika asfalt, men vi undviker de stora vägarna och det blir absolut ingen vajer- eller Europaväg med stressade bilister.

Lämplig motorcykel är en modell som är anpassad för grusvägar och som du känner dig komfortabel med på grusvägarna – just det vägarna, det blir bara vägar för vi kan ju inte släpa ut tungt fullastade motorcyklar i bottenlösa surhål. Apropå det så rekommenderas nabbdäck som Continental TKC80 eller Pirelli MT21 men det är inget krav. Grova däck som Michelin Anakee, Metzeler Tourance, Heidenau K60 och liknande fungerar också bra. Men har man inte nabbdäck gäller det att vara extra försiktig när man ska korsa de gräsbevuxna mittsträngarna som förekommer på de mindre grusvägarna, men det vet ni säkert redan.

På blöta träbroar fungerar dock inget annat än att ta det otroligt lugnt.

Visst kan de förekomma vissa svårigheter, men för det mesta är det fina vägar med fina vyer. Kolla foton från rekningen som Bengt-Åke och jag körde i början av september. Lite ändringar blir det, men i stort sett kommer vi att köra samma vägar.

Motorcykeln bör även ha bränsle för att klara upp till 20 mils körning mellan mackarna.

Resan:

Fredag eftermiddag eller kväll den 8 juli träffas vi vid Ockelbo vandrarhem där vi inleder med lite information om dagarna som kommer. Sen kan vi gå till Atalanta pizzeria och äta något, skölja ner med öl eller vatten och bekanta oss mera med varandra. Efter det går vi tillbaka till vandrarhemmet och kryper till kojs.

Lördag: Väckning redan 07:00, därefter frukost och packa hojar mm. Klockan 09:00 ska alla vara klara för avfärd med de fulltankade hojarna. Men strax innan avfärd tar vi ett snabbt förarmöte så att ni har chansen att ställa den sista frågan som ni har grubblat på hela natten 🙂

Vi ska bo i vandrarhem och i campingstugor. Om det är små 4-bädds campingstugor så blir vi max 2 personer, eftersom vi måste få plats med all MC-utrustning mm.

I större stugor får vi dock plats 4 personer.

Vad gäller campingar så finns toalett och dusch i servicehus.

Ruttbesrivning:

 • Dag 1. (9 juli)   Ockelbo – Särna.
 • Dag 2. (10 juli)  Särna – Alvdal.
 • Dag 3. (11 juli)  Alvdal – Vågåmo.
 • Dag 4. (12 juli)  Vågå – Elverum.
 • Dag 5. (13 juli)  Elverum – Malung

Dag 6 Malung – hem, typ snabbaste vägen till Stockholm, Göteborg eller var ni nu kommer ifrån. För de som vill guidar jag en tur till på fina grusvägar till Storvik i Gästrikland.

Kostnad:

 • 5000 kronor inklusive alla skatter och anmälningsavgift på 500 kronor. Max antal deltagare på resan är 10 personer + en turledare och en sweeper, alltså blir vi 12 personer.
 • I kostnaden ingår ca. 150 mil guidning under 6 kördagar, 6 övernattningar i vandrarhem eller campingstugor med frukost som vi tillreder gemensamt bestående av ägg, yoghurt, müsli, bröd med tubost i diverse olika smaker samt kaffe eller te.

Om alla har tillgång till ett Trangia eller annat campingkök kan vi käka frukost nånstans efter vägen och det är väl aldrig fel?

I kostnaden ingår INTE lunch, middag eller bränsle till den egna motorcykeln. (Eventuellt ingår ett par luncher som vi tillagar gemensamt på egna campingkök)

Tidigare har jag kunnat baka in bompengar i deltagaravgiften men det går inte längre eftersom man nu måste betala med kort eller SMS. På rekningsresan försökte jag att betala 2 gånger med samma kort men det funkade inte. Apparaten tyckte väl att jag redan hade dragit kortet, så för att vi snabbt ska kunna passera bommar bör du ha ett betalkort lätt tillgängligt.

Utrustning som du måste ha med:

 • Ett campingkit med matdosa, mugg och bestick.
 • Trangiakök eller att du bokar plats i polarens Trangia- eller campingkök. Jag och sweepern har 2 lediga platser i våra kök.
 • Nödproviant. Alltså en omgång mat som du lätt kan ordna med campingköket. Jag kommer t.ex. att ha en burk Chili con carne längst ner i väskan, som är bra att ha om någon etapp över fjället drar ut på tiden. Några punkteringar är allt som behövs för att missa lunchen, men om det inte behövs blir nödprovianten en perfekt lunch den sista resdagen 🙂

 • Vatten! Varje person bör se till att ha tillgång till minst ca. 2 liter friskt vatten varje dag. Behövs till kaffe och eventuell matlagning.
 • Sänglinne som lakan, påslakan och örngott alternativt en tunnare sovsäck.
 • Underkläder för en vecka.
 • Ombyte typ jeans, tröja och vanliga skor att ha på kvällen.

Bra att ha:

 • Ett tunt rep eller något så att du kan hänga upp de eventuellt blöta MC-kläderna på tork.
 • Camelbak.

Anmälan / betalning:

 • En anmälningsavgift om 500 kronor skall betalas in vid anmälan. Som bekräftelse får du ett svar via e-post, där du även får lösenordet till den lösenordsskyddade deltagarlistan.
 • Om resan blir fullbokad kan du ändå anmäla dig till resan, och blir då placerad i en reservlista när du betalat in anmälningsavgiften. Vid en eventuell avbokning från den aktuella resan, kontaktar vi den som står först i reservlistan. Om du inte får plats på resan återbetalas anmälningsavgiften.
 • Slutbetalning, dvs. resterande belopp ska vara oss tillhanda senast 10 dagar innan avresedatum.

Avbokningsregler:

 • Avbokning innan slutbetalning  av resan kan ske mot en administrationsavgift på 500 kr, dvs. anmälningsavgiften.
 • Om avbeställning sker inom 10 dagar före avresa ska resenären betala hela resans pris.
 • Om du får förhinder när du redan har betalt resan har du alltid rätt att överlåta (sälja vidare) till någon kompis eller till någon på reservlistan. Detta enligt punkt 5.1 i Konsumentverkets allmänna villkor.
 • Vid färre antal deltagare än 6 personer förbehåller vi oss rätten att ställa in resan. Om en resa ställs in på grund av för få deltagare, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och resterande belopp).

Avbeställning- och reseförsäkring:

 • Du måste ha en egen avbeställning- och reseförsäkring för denna resa. “I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar och den räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Hemförsäkringarnas reseskydd ger ersättning för de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa på en resa, till exempel för sjukvårdskostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Dessutom för sjuktransport hem om det blir nödvändigt. Akut tandvård kan också ersättas upp till ett visst belopp. I grundskyddet ingår också alltid ett egendomsskydd som ger ersättning för stölder upp till ett visst maxbelopp.
  Har du ingen hemförsäkring, kan du köpa en separat försäkring som innehåller motsvarande skydd.”
  Läs mer på www.konsumenterna.se eller kolla med ditt försäkringsbolag.

Oförutsedda händelser:

 • Vi betalar inte kostnader som orsakas av deltagares bristande kondition eller andra personliga omständigheter. Om deltagare avbryter en resa lämnas inte avdrag på deltagaravgiften. Våra guider har rätt att ändra färdväg, övernattningsställen, transporter och tidtabeller på grund av händelser som ligger utanför vår kontroll.

Resevillkor och resegaranti:

hojresor.se använder De allmänna resevillkoren som är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige och Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

Arrangör:
hojresor.se
Magnus Andreasson
Norrbergsvägen 5
812 40 Kungsgården

Fyll i dina uppgifter nedan eller kontakta mig snarast om inte anmälningsformuläret fungerar. När er anmälan har kommit in få ni ett e-mail med uppgifter om var anmälningsavgiften på 500:- ska betalas, sen lägger till er på den lösenordsskyddade deltagarlistan i den ordningen som anmälningsavgiften kommer in.

Välkomna 🙂


  Jag vill delta i resan Norwegian gravel adventure 8-14 juli 2016.

  Ditt namn (obligatorisk)

  Gatuadress (obligatorisk)

  Postnnummer (obligatorisk)

  Ort (obligatorisk)

  Ditt telefonnummer (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Vilken sorts motorcykel kör du? (obligatorisk)

  Har du nabbdäck?

  Frågor och önskemål?

  Jag har godkänt de Allmänna villkoren för paketresor

  Kommentera via Facebook

  Comments are closed.