Ockelbo gravel rally 2024 – reseinbjudan

Lite historia om Ockelbo gravel rally.
Inför sommaren 2007 slog Bosse och Jim ihop sina kloka huvuden, som mynnade ut i idén om att köra motorcykel en heldag i skogarna runt Ockelbo. De behövde dock anlita en lokal guide som hittade alla småvägar, så jag fick frågan och tackade ja. Så därmed var arrangemanget Ockelbo gravel rally skapat.

Bosse och Jim höll i deltagarlistor mm. under de första 6 åren, samtidigt som jag gjorde olika rutter för att guida deltagarna på småvägar runt Ockelbo. För övrigt är det nog ingen som kan påstå att mina rutter inte är välplanerade, som t.ex. inför Ockelbo gravel rally 2011 då jag körde sammanlagt 95 mil rekognosering och provkörning! 🙂

Men inför sommaren 2013 kände Bosse att han inte hade ork eller tid att driva det vidare så jag fick frågan om jag ville ta över hela arrangemanget. Jag minns att jag till en början var orolig att jag skulle gå iland med det hela, för det är ju inte lite som ska planeras. Men jag hade Bosse som mentor till det sjunde Ockelbo gravel rallyt år 2013 och det funkade bra.

Så detta fortlöpte under totalt 12 år, men vid en vid en inspektion hösten 2018 tyckte Räddningstjänsten att det saknades bra utrymningsvägar i Ockelbo vandrarhem. Dessutom är fastigheten K-märkt så ägaren fick inte montera utvändiga trappor och därmed blev det problem med boende i Ockelbo, så därför blev det slut på eran med Ockelbo gravel rally.

Gestrike gravel weekend.
Jag började leta efter alternativ till Ockelbo och fick kontakt med Uffe som driver Kungsfors Herrgård, men då kunde det naturligtvis inte heta Ockelbo gravel rally längre. Jag utökade det även till en 3-dagarsträff som fick namnet Gestrike gravel weekend.

Kungsfors Herrgård har varit riktigt bra med goda middagar, men sen har det blivit sämre tider i det här landet. Först drabbades vi av Coronaviruset och efter det grymma elräkningar samt prishöjningar som riksbanken försöker dämpa genom att höja räntan. Det betyder i sin tur att Uffes marginal har minskat, så han vill ha betalt för minst 10 personer även om vi blir färre.

Ett tag var faktiskt osäkert om det skulle bli något Gestrike gravel weekend 2023 och den 25 juli skrev jag i gruppen Hojresor på Facebook:
“Ytterligare en person hoppade av idag, så nu är det bara 7 personer anmälda till övernattningarna. Uffe som driver Kungsfors Herrgård, har som krav att vi är minst 10 personer för att det ska gå jämt upp ekonomiskt, så om vi inte blir fler är det risk att Gestrike gravel weekend blir inställt”

Så den 28 juli 2023 tänkte jag faktiskt ställa in och boka av alltihopa, men då ville Uffe ändå ha betalt eftersom det var mindre än 30 dagar kvar. Då tänkte jag att det är bättre att få in pengar från 7 personer och betala för 10, än att få in noll kronor och betala för 10. Men sen kom det in 4 nya anmälningar och då blev det helt plötsligt fullbokat. Det gick inte lika bra när jag hade bokat hela Ockelbo vandrarhem till Ockelbo gravel rally 2018. Då var det som några hoppade av i sista stund, så jag fick betala frukost, boende och middag för 5 personer som aldrig dök upp. En kännbar kostnad på 5 000 kronor!

Ockelbo gravel rally återuppstår.
Sämre tider gör ju även att motorcyklister måste betala grymma elräkningar istället för att köra motorcykel, så därför har jag ibland haft lite svårt att få ihop tillräckligt med deltagare. Men Raggsocka Logi har inga krav på minst antal personer, så därför tar jag ingen större ekonomisk risk med att boka in oss där. Dessutom kan vi övernatta i fräscha enkelrum med egen dusch och egen toalett.

Boendet fixat, men maten då? Atalanta Pızzerıa & Restaurang är helt OK, men jag ville ha något bättre, så därför har jag bokat in middagar i restaurang Sjöbacken. Så när boende och middagar var bokade kunde jag bestämma mig för att arrangera Ockelbo gravel rally igen. 🙂

Kostnaden är totalt 3 500 kronor och för det får du:

  • 2 övernattningar i egna rum inklusive sänglinne.
  • 2 frukostbufféer i Raggsocka Logi.
  • 2 middagar inklusive alkoholfri måltidsdryck i restaurang Sjöbacken, som har fullständiga rättigheter så det går att köpa öl eller vin till maten.
  • Cirka 25-30 mil guidning på härliga grusvägar och större stigar.

Alternativt 500 kronor för dig som bor i närheten och endast vill vara med vid körningen på lördagen.
De 2 alternativen finns i anmälningsformuläret längre ner.
I kostnaden ingår INTE lunch eller bränsle till den egna motorcykeln.


Just nu är planen:

På fredag eftermiddag eller tidig kväll den 23 augusti när ni är på väg till Raggsocka Logi i Ockelbo, där vi ska tillbringa nätterna, är det viktigt att ni tankar upp hojarna, så att de är fulltankade på lördag morgon när vi ska köra grusrundan.

Med de fulltankade hojarna gasar ni sen vidare till Raggsocka Logi som du hittar till med koordinaterna N60.88496 E16.70855 eller med hjälp av kartan som finns i länken till Google Maps.

Det kan vara lite svårt att hitta exakt var man ska köra för Google och de flesta GPS’er har inte uppdaterat att Kvarnvägen är avstängd. Men lättast är att köra Vigatan, svänga in på Herrgårdsvägen och efter 55 meter svänger man in höger. Följer man sen den blå linjen som jag har ritat så kommer man till parkeringen framför receptionen.

Så här ser du Raggsocka Logi om du har kört enligt mina instruktioner.

När vi har fått av oss MC-kläderna, duschat av oss vägdammet och gjort oss hemmastadda i rummen så kan vi slappa en stund. Men vid 18:30-18:45 går vi till restaurang Sjöbacken och äter pizzabuffé.

Det kanske är nån trubadur som spelar?

Efter middagen och lite snack går vi tillbaka till våra rum och drömmer om rivspåren som vi ska göra i gruset 🙂


Lördag den 24 augusti.
Efter skönhetssömnen går vi upp en våning och äter frukost, sedan byter vi om och gör oss klara. Klockan 09:00 ska alla vara klara för avfärd med de fulltankade hojarna, men strax innan avfärd tar vi ett snabbt förarmöte där ni har chansen att ställa den där sista frågan om cornermanprincipen som ni har grubblat på hela natten. Efter förarmötet gasar vi iväg på stabila broar och fina vägar.

Vi kommer att passera många fina ställen.


Naturligtvis hinner vi med en och annan kaffepaus också. Därför är det bra om alla tar med sig en termos för att fylla med kaffe på morgonen, alternativt varmvatten till choklad, te eller pulverkaffe.

Efter körningen kommer vi tillbaka till Raggsocka Logi där vi kan duscha och byta om innan vi går till restaurang Sjöbacken igen.

På lördagskvällen serveras det grillat från buffén i restaurang Sjöbacken.

Söndag den 25 augusti. Efter frukost i Raggsocka Logi kör vi hemåt. Kommer det många söderifrån kan jag, som en bonus, guida på grusvägar ner till Gysinge.


Lite mer detaljerat om lördagen:

  • Du bör ha vana av att köra på grusvägar och att tillbringa hela dagen på hojen.
  • Du bör ha en motorcykel av Adventure-modell som är lämplig för grusvägar – just det vägarna. Det blir bara körning på vägar och några större stigar, för vi kan ju inte släpa ut tunga adventure-hojar i bottenlösa surhål.
  • Nabbdäck som Continental TKC80 eller Pirelli MT21 rekommenderas men det är inget krav. Michelin Anakee, Metzeler Tourance, Heidenau K60, Mitas E-07 och liknande fungerar säkert bra, men ju grövre desto bättre.

  • Motorcykeln bör vara ganska nyservad med friska bromsar och bra drivpaket. Den bör även ha bränsle för att klara upp till 20 mils körning mellan mackarna.
  • Som turledare strävar jag efter att hålla ner “gummisnoddseffekten” så därför försöker jag att hålla en jämn fart, som är max 70 – 80 km/tim. på grusvägarna.
  • Farten och vägvalet motsvarar ungefär som de guidade Advanced Scenic och Advanced Tempo på Adventure Days.
  • Körningen kommer att ske enligt cornermanprincipen så att alla alltid har en vägvisare. Då blir det inte en snabb och en långsam grupp, utan det blir “variation i ledet”
  • Vi kör aldrig längre körpass än max 1 timma innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på om det är dags för tankning, fika eller lunch.
  • Det går tyvärr inte att undvika asfalt helt och hållet, men vi undviker de stora vägarna och det blir absolut ingen vajer- eller Europaväg med stressade bilister.

Utrustning som du bör ha med: (Bör betyder att det inte är ett krav)

  • Kamera, GPS samt laddare.
  • Laddare med flera USB-anslutningar.
  • Schampo, tvål, tandborste och tandkräm.
  • Ett ombyte till vanliga kläder och enklare skor.
  • Ett tunt rep eller något så att du kan hänga upp de eventuellt blöta MC-kläderna på tork.
  • Camelbak.
  • Någon frukt, smörgås eller liknande, så att du kan äta när du blir hungrig.
  • Termos till kaffe, te eller varmvatten.

Eftersom det måste finnas möjlighet att tanka någon gång under dagen kommer vi även att passera ett ställe där vi kan äta lunch, men om vi får förhinder så kan det hända att vi blir hungriga när vi är långt ute i skogen. Så därför är det bra om alla har tillgång till något ätbart.

Ett bra tips är en Lingongrova och tubost i valfri smak.


Anmälan / betalning:

  • Fyll i dina uppgifter i formuläret (som du hittar en länk till längre ner på den här sidan) och glöm inte att kryssa i godkännanden.
  • När din anmälan har kommit in får du e-post med uppgifter om hur/var anmälningsavgiften på 750 kronor ska betalas.
  • När anmälningsavgiften har kommit in får du en bekräftelse via e-post, där du även får lösenordet till den lösenordsskyddade deltagarlistan.
  • Om det blir fullbokat kan du ändå anmäla dig och blir då placerad i en reservlista. Vid en eventuell avbokning, kontaktar vi den som står först på reservlistan. Tackar du ja till en ordinarie plats får du information om var/hur/när du ska betala anmälnings- eller deltagaravgiften.
  • Slutbetalning, dvs. resterande belopp ska vara oss tillhanda senast 30 dagar innan avresedatum.

Avbokningsregler:

  • Avbokning innan slutbetalning av evenemanget kan ske mot en administrationsavgift på 750 kronor, dvs. anmälningsavgiften.
  • Om avbeställning sker inom 10 dagar före avresa ska resenären betala hela evenemangets pris.
  • Om du får förhinder när du redan har betalt evenemanget har du alltid rätt att överlåta (sälja vidare) till någon kompis eller till någon på reservlistan. Detta enligt punkt 5.1 i Konsumentverkets allmänna villkor.
  • Vid färre antal deltagare än 9 personer är det risk att evenemanget ställs in. Om det ställs in på grund av för få deltagare, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och erlagt belopp).
  • Om det ställs in på grund av att arrangören inte kan genomföra evenemanget pga. sjukdom eller andra hinder, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och erlagt belopp).

Avbeställning- och reseförsäkring:

  • Du måste, eller bör i alla fall, ha en egen avbeställning- och reseförsäkring för detta evenemang. “I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar och den räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Hemförsäkringarnas reseskydd ger ersättning för de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa på en resa, till exempel för sjukvårdskostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Dessutom för sjuktransport hem om det blir nödvändigt. Akut tandvård kan också ersättas upp till ett visst belopp. I grundskyddet ingår också alltid ett egendomsskydd som ger ersättning för stölder upp till ett visst maxbelopp. Har du ingen hemförsäkring, kan du köpa en separat försäkring som innehåller motsvarande skydd.”
    Läs mer på www.konsumenterna.se eller kolla med ditt försäkringsbolag.

Oförutsedda händelser:

  • Vi betalar inte kostnader som orsakas av deltagares bristande kondition eller andra personliga omständigheter. Om deltagare avbryter en resa lämnas inte avdrag på deltagaravgiften. Våra guider har rätt att ändra färdväg, övernattningsställen, transporter och tidtabeller på grund av händelser som ligger utanför vår kontroll.

Resevillkor och resegaranti:

hojresor.se använder De allmänna resevillkoren som är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige och Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

Arrangör:
hojresor.se
Magnus Andreasson
Norrbergsvägen 5
812 40 Kungsgården

Tel: +46706308000


Anmälan:

När din anmälan har kommit in lägger jag till dig på den lösenordsskyddade deltagarlistan, sen får du e-post med uppgifter om hur/var anmälningsavgiften på 750 kronor ska betalas. När jag ser att pengarna har kommit in får du ytterligare e-post med lösenordet till deltagarlistan.

Observera även att det är bra att ange telefonnummer till någon anhörig, ett så kallat ICE-nummer. Se bara till att informationen hamnar i rätt rutor. Det kan nämligen bli fel om datorn använder “autofyll

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Gatuadress (obligatoriskt)

    Postnummer(obligatoriskt)

    Ort(obligatoriskt)

    Ditt telefonnummer (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Vilken sorts motorcykel kör du? (obligatoriskt)

    Har du nabbdäck?

    Anhörigs namn (ICE)

    ICE, telefonnummer till anhörig.

    Frågor och önskemål som t.ex. eventuella allergier eller önskan om specialkost.

    Jag godkänner de Allmänna villkoren för paketresor

    Jag godkänner att mina uppgifter lagras enligt GDPR – Dataskyddsförordningen

    Jag godkänner att foton kan publiceras på webbsidan och sociala medier.

    Jag godkänner att foton kan användas i marknadsföringssyfte.

    Om du har fyllt i alla obligatoriska rutor ska det komma upp en sån här skylt efter att du har klickat på Skicka.

    Men om det strular med formuläret så att du bara ser den här skylten kan du gärna skicka e-post istället.

    Det är nämligen en hårfin gräns mellan spam och seriösa meddelanden. Om jag sänker gränsen på spamfiltret ett enda steg blir det hundratals spammeddelanden i veckan.

    Välkomna 🙂 


    Om du måste flytta semestern eller får ändrade planer är jag är inte omöjlig.
    Klicka på bilden för att läsa hur vi kan lösa det.

    Kommentera via Facebook

    Comments are closed.