SMC’s hemliga nationaldagstur 2015

Flaggan fastsatt och hojen är redo för att köra SMC’s hemliga nationaldagstur.

Jag och 12 utsocknes personer, varav 8 från Stockholmsområdet, 1 från Eskilstuna, 2 från Fagersta och 1 från Finspång övernattade i campingstugorna vid Medskogssjöns camping.


På nationaldagens morgon satt det fint med frukost.

Sen dök det upp 6 lokala grusbusar, så totalt var vi 18 personer som körde grusvarianten av den hemliga turen. 🙂

Efter förarmötet drog vi iväg ut på skogsvägarna. Nytt för i år är att vi körde enligt “cornermanprincipen“.

Den gamla banvallen vid Mångeln var aningens blöt.

Ett kort stopp för att kolla utsikten från Rönnåsstugan väster om Ockelbo.

Vi kom fram till det hemliga målet först av alla, men det är väl klart när vi bara körde genvägar 🙂

Årets hemliga mål var Kungsbergets skidanläggning, där det var backtävling med bilar. De hade lovat att restaurangen skulle vara öppen, men det enda de serverade var hamburgare ute i det kalla regnet 🙁

Efter en stund dök det upp flera motorcyklister, men vi fick höra att många hade gett upp dels pga. regnet och dels pga. att det var grusväg sista biten.

Det var ju långt ifrån flera hundra motorcyklar som det brukar vara vid SMC’s hemliga mål. Första halvtimmen var det faktiskt 50% grusvägsåkare 🙂

Sen gasade vi vidare, men en MC fick tyvärr punka på en skogsväg och eftersom det skulle ta lite tid att fixa den bestämde vi oss för att halva gänget kunde köra före till macken. Men här gick det en halvtimma extra eftersom en av deltagarna “trodde” att de första hade svängt vänster i en korsning. Så jag fick åka runt och leta, men som tur var hittade de själva till macken. Vad lär vi oss av detta? Jo man ska veta och inte tro.

Vi körde vidare tills vi kom till en sån här skylt, så alla fick vända. Tro det om du vill 🙂


Årets hemliga runda blev 18 mil på grusvägar, några stigar, en blöt gammal banvall, nerför skidbacken vid Rönnåsstugan och några mil på de underbara rullgrusvägarna genom Jädraås vindkraftpark osv. Nästa år blir den hemliga turen antagligen betydligt längre, men det gör väl inget, eller hur?


Åter på campingen var det skönt att duscha av vägdammet, sen högg vi in på middagen som sköljdes ner med några öl. Kaffe och kaka på det satt fint 🙂

För hemfärden söderut hade jag gjort en fin rutt till Gysinge. Först ner till Smörnäs och därefter via Gästriklands roligaste grusväg ner till Valbo, sen körde vi vidare på grusvägar och banvallar 🙂Tankstopp vid Qstar i Hedesunda.
Med fulltankade hojar gasade vi vidare på Salabanans gamla banvall till Gysinge.

Orangeriet är ett ganska bra matställe som pensionärerna driver.

Sen tänkte vi köra över de gamla järnvägsbroarna, men glöm det. De har satt upp räcken och det är några centimeter för smalt för motorcyklarna.


Så här såg det ut år 2009 när vi körde över broarna senast. Typiskt Sverige att allt som är roligt ska stoppas 🙁


Jag hittade en film gjord av Accidental Enduro.


Tack för en trevlig helg och välkomna åter på fler turer 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 7 =