Norwegian gravel adventure – 2017


Bokningen stängde den 15:e mars. Se info längst ner på sidan.


Den 22 – 28 juli 2017 kör vi en äventyrsresa till Norge för dig som är van att köra motorcykel på grusvägar hela dagarna. Vi kommer att köra på massor av fina småvägar och besöka ett par bergstoppar med fin utsikt.20100812-113647
Vad är nu detta för resa? Kolla Leif‘s film från 2016.

Jag säger som Leif, -Kan det bli bättre än så här? Life is good!


I stort sett kommer den här resan att gå på samma vägar som resan 2016, men några små ändringar blir det.

 • Mindre asfalt och mer grusvägar på några sträckor.
 • Avresa en dag senare, för att slippa anlända i Norge på en söndag då allt är stängt.
 • Samling en dag senare innebär också att du endast behöver ta semester under vecka 30 för att hänga med.

Eftersom vi kommer att ha packning med oss så är resan att betrakta som grustouring och inte något grusbus. Det innebär att farten och vägvalet motsvarar ungefär som de guidade “röda turerna” på Adventure Days. Visst kan det uppstå svårigheter pga. dåligt underhållna vägar, förstörda vägar pga. kraftigt regn eller oförutsedda vägarbeten etc.

Men om vi kommer till svårare passager tar vi oss igenom som ett team. Det är som sagt ingen tävling, det är ett gemensamt äventyr och en liten baktanke är att ni deltagare ska bli bättre på grusvägskörning efter den här resan.

Jag som turledare strävar alltid efter att hålla ner gummisnoddseffekten, så därför försöker jag att hålla en så jämn fart som möjligt. Vi ska även köra enligt cornermanprincipen så att alla alltid har någon som visar vägen samt att det blir variation i ledet. På så sätt undviker vi också att det blir en snabb och en långsam grupp. Vi kör aldrig längre körpass än max 10 mil innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på om det är dags för tankning, fika eller lunch. Det går tyvärr inte att helt undvika asfalt, men vi undviker de stora vägarna och det blir absolut ingen vajer- eller Europavägar med stressade bilister.

Lämplig motorcykel är en modell som är anpassad för grusvägar och som du känner dig komfortabel med på grusvägarna – just det vägarna, det blir bara vägar för vi kan ju inte släpa ut tungt fullastade motorcyklar i bottenlösa surhål. Apropå det så rekommenderas nabbdäck som Continental TKC80 eller Pirelli MT21 men det är inget krav. Grova däck som Michelin Anakee, Metzeler Tourance, Heidenau K60 och liknande fungerar också bra. Men har man inte nabbdäck gäller det att vara extra försiktig när man ska korsa de gräsbevuxna mittsträngarna som förekommer på de mindre grusvägarna, men det vet ni säkert redan.

På blöta träbroar fungerar dock inget annat än att ta det otroligt lugnt.

Visst kan de förekomma vissa svårigheter, men för det mesta är det fina vägar med fina vyer. Kolla foton från rekningen som Bengt-Åke och jag körde i början av september 2015.

Motorcykeln bör även ha bränsle för att klara upp till 20 mils körning mellan mackarna.

Lite fler detaljer om själva resan:

Lördag eftermiddag eller kväll den 22 juli träffas vi vid Ockelbo vandrarhem ……… där vi inleder med lite information om dagarna som kommer. Sen kan vi gå till Atalanta pizzeria och äta något, skölja ner med öl eller vatten och bekanta oss mera med varandra. Efter det går vi tillbaka till vandrarhemmet och kryper till kojs.

Söndag, väckning redan 07:00, därefter tillagar vi gemensam frukost och packar hojar mm. Klockan 09:00 ska alla vara klara för avfärd med de fulltankade hojarna. Men strax innan avfärd tar vi ett snabbt förarmöte så att ni har chansen att ställa den sista frågan som ni har grubblat på hela natten 🙂

Vi ska bo i vandrarhem och i campingstugor. Om det är små 4-bädds campingstugor så blir vi max 2 personer, eftersom vi måste få plats med all MC-utrustning mm.

Vad gäller campingar så finns toalett och dusch i servicehus.


Ruttbeskrivning:

 • Lördag 22 juli  – samling i Ockelbo.
 • Söndag  23 juli Ockelbo – Särna.
 • Måndag 24 juli Särna – Alvdal.
 • Tisdag 25 juli Alvdal – Vågåmo.
 • Onsdag 26 juli Vågå – Elverum.
 • Torsag 27 juli Elverum – Malung.
 • Fredag 28 juli Malung – hem, typ snabbaste vägen till Stockholm, Göteborg eller var ni nu kommer ifrån. För de som vill guidar jag en tur till på fina grusvägar till Storvik i Gästrikland.

Dagsetapperna blir 25 – 30 mil med undantag av den första dan som bli 33 mil.
Beräknad körsträcka från Ockelbo till Malung är 130 mil. Sen är det 27 mil från Malung till Storvik för de som hänger med ända till Storvik i Gästrikland sista dan.


Kostnad:

 • 5500 kronor inklusive alla skatter och anmälningsavgift på 500 kronor. Max antal deltagare på resan är 10 personer + en turledare och en sweeper, alltså blir vi max 12 personer.
 • I kostnaden ingår ca. 150 mil guidning under 6 kördagar, 6 övernattningar i vandrarhem eller campingstugor med frukost som vi tillreder gemensamt bestående av ägg, yoghurt, müsli, bröd med tubost i diverse olika smaker samt kaffe eller te.

Om alla har tillgång till ett Trangia eller annat campingkök kan vi käka frukost nånstans efter vägen och det är väl aldrig fel?

I kostnaden ingår INTE lunch, middag eller bränsle till den egna motorcykeln. (Eventuellt ingår ett par luncher som vi tillagar gemensamt på egna campingkök)

Tidigare har jag kunnat baka in bompengar i deltagaravgiften men det går inte längre eftersom man nu måste betala med kort eller SMS. På rekningsresan försökte jag att betala 2 gånger med samma kort men det funkade inte. Apparaten tyckte väl att jag redan hade dragit kortet, så för att vi snabbt ska kunna passera bommar bör du ha ett betalkort lätt tillgängligt.

Utrustning som du måste ha med:

 • 500 norska kronor i små valörer. Till vissa bomvägar krävs det att man betalar kontant och att duscha på campingar brukar kosta 10 NOK för 3 minuter.
 • Ett campingkit med matdosa, mugg och bestick.
 • Trangiakök eller att du bokar plats i polarens Trangia- eller campingkök. Jag har en ledig plats i mitt kök.
 • Nödproviant. Alltså en omgång mat som du lätt kan ordna med campingköket. Jag kommer t.ex. att ha en burk Chili con carne längst ner i väskan, som är bra att ha om någon etapp över fjället drar ut på tiden. Några punkteringar är allt som behövs för att missa lunchen, men om det inte behövs blir nödprovianten en perfekt lunch den sista resdagen 🙂

 • Vatten! Varje person bör se till att ha tillgång till minst ca. 2 liter friskt vatten varje dag. Behövs till kaffe och eventuell matlagning.
 • Sänglinne som lakan, påslakan och örngott alternativt en tunnare sovsäck.
 • Underkläder för en vecka.
 • Ombyte typ jeans, tröja och vanliga skor att ha på kvällen.

Bra att ha:

 • Ett tunt rep eller något så att du kan hänga upp de eventuellt blöta MC-kläderna på tork.
 • Camelbak.

Anmälan / betalning:

 • Max antal deltagare på denna resa är 12 personer inklusive turledaren och en sweeper.
 • När vi får in anmälningar lägger vi till deltagare i en deltagarlista i den ordningen som anmälningarna kommer in.
 • Du får ett svar via e-post hur du ska betala anmälningsavgiften om 500 kronor. Swish eller banköverföring.
 • Därefter har du en vecka på dig att betala, eller höra av dig för att få längre tid på dig att betala anmälningsavgiften.
 • Om ingen betalning eller meddelande har kommit inom 7 dagar innebär detta att du stryks ur deltagarlistan.
 • När anmälningsavgiften finns på kontot får du en länk och lösenord till deltagarlistan.
 • Om resan blir fullbokad kan du ändå anmäla dig till resan och blir då placerad i en reservlista när du betalat in anmälningsavgiften. Vid en eventuell avbokning från den aktuella resan, kontaktar vi den som står först i reservlistan. Om du inte får plats på resan återbetalas anmälningsavgiften.
 • Slutbetalning, dvs. resterande belopp ska vara oss tillhanda senast 22 dagar innan avresedatum, alltså den sista juni.

Avbokningsregler:

 • Avbokning innan slutbetalning  av resan kan ske mot en administrationsavgift på 500 kr, dvs. anmälningsavgiften.
 • Om avbeställning sker efter att full betalning är erlagd ska resenären betala hela resans pris.
 • Om du får förhinder när du redan har betalt resan har du alltid rätt att överlåta (sälja vidare) till någon kompis eller till någon på reservlistan. Detta enligt punkt 5.1 i Konsumentverkets allmänna villkor.
 • Vid färre antal deltagare än 6 personer förbehåller vi oss rätten att ställa in resan. Om en resa ställs in på grund av för få deltagare, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och resterande belopp).

Avbeställning- och reseförsäkring:

 • Du måste ha en egen avbeställning- och reseförsäkring för denna resa. “I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar och den räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Hemförsäkringarnas reseskydd ger ersättning för de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa på en resa, till exempel för sjukvårdskostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Dessutom för sjuktransport hem om det blir nödvändigt. Akut tandvård kan också ersättas upp till ett visst belopp. I grundskyddet ingår också alltid ett egendomsskydd som ger ersättning för stölder upp till ett visst maxbelopp.
  Har du ingen hemförsäkring, kan du köpa en separat försäkring som innehåller motsvarande skydd.”
  Läs mer på www.konsumenterna.se eller kolla med ditt försäkringsbolag.

Oförutsedda händelser:

 • Vi betalar inte kostnader som orsakas av deltagares bristande kondition eller andra personliga omständigheter. Om deltagare avbryter en resa lämnas inte avdrag på deltagaravgiften. Våra guider har rätt att ändra färdväg, övernattningsställen, transporter och tidtabeller på grund av händelser som ligger utanför vår kontroll.

Resevillkor och resegaranti:

hojresor.se använder De allmänna resevillkoren som är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige och Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

Arrangör:
hojresor.se
Magnus Andreasson
Norrbergsvägen 5
812 40 Kungsgården


Möjligheten att boka stängde den 15 mars p.g.a. att ägarna till campingar och vandrarhem vill att jag bekräftar rätt antal personer som ska övernatta. I och för sig har jag ingen reservlista till denna resa, så ni som kommer på lite senare att ni vill hänga med kan skicka en intresseanmälan via e-post till muddder@gmail.com. Det kan ju vara någon ordinarie som får förhinder.

Kommentera via Facebook

Comments are closed.