Pilkalampinoppi 2024 – reseinbjudan

Välkommen att hänga med på en resa till Pilkalampinoppi.


Bakgrund.

Första gången jag besökte Pilkalampinoppi var den 6 oktober 2018 när Palle och jag körde dit. Sommaren efter, när jag guidade resan 75 mil grus, körde jag dit igen. Sen dröjde det 3 år till nästa besök som blev när vi körde SMC’s hemliga nationaldagstur 2022.

Sen har jag funderat på att köra till Pilkalampinoppi igen, men det är för långt för en dagstur. Ska man köra mindre grusvägar från Gästrikland och tillbaka blir det totalt 40-60 mil. När Palle och jag körde dit 2018 blev det en liten runda på 46 mil och det var lite väl mycket för en dag.

Att köra dit på 2 dagar funkar inte heller, för det finns inget ställe att övernatta nära Pilkalampinoppi. I alla fall inte nu när Noppikoski vandrarhem är långtidsuthyrt. Dessutom vill man komma dit någon gång mitt på dagen, så därför blir det en 3-dagars resa.

Att hitta ett ställe att övernatta inom lagom avstånd från Pilkalampinoppi har inte varit lätt. Jag har sökt på internet, skickat e-post och ringt till ett 10-tal ställen i Järvsö, Ljusdal och Edsbyn mm. Som jag har skrivit tidigare är verkligen inte lätt att planera resor för det är ju inte bara boende och mat som ska vara bra till en hyfsad kostnad, utan det ska vara intressanta vägar både dit och därifrån också.

Ett tag var jag på väg att ge upp, men trägen vinner, så tillslut har jag äntligen fått klart med en natt i Raggsocka Logi och två nätter i Skålsjögården.


Preliminär beskrivning och kostnader.

Så gott som allt har blivit dyrare de sista åren + att det ingår sänglinne och frukostbufféer på alla ställen  Men det känns som att det är tufft att begära mer än 5 000 kronor (inklusive moms) som 3-dagars resorna har kostat de senaste åren, så jag nöjer mig med den summan.

I Raggsocka Logi, Ockelbo har jag bokat övernattning i egna rum . (Dubbelrum kan ordnas om ni är ett par eller vill dela rum)

I Skålsjögården är det bokat för max 2 personer i varje rum. (Enkelrum finns i ett begränsat antal som kan bokas till en extra kostnad)
Det ingår två middagar med sallad, huvudrätt och efterrätt i Skålsjögården. Även alkoholfri dryck ingår, men de har fullständiga rättigheter så det går att köpa öl och vin till middagen och kanske en Irish coffee till efterrätten. 🙂 Även ett lunchpaket till lördagen ingår, för jag läste på Noppikoskis webbsida att att restaurangen kommer att vara stängd, så jag beställer och betalar lunchpaket till alla från Skålsjögården.

 • Torsdag den 13 juni, körning till- och samling i Raggsocka Logi, Ockelbo.
 • Fredag 14 juni.
  Frukostbuffé i Raggsocka Logi, Ockelbo.
  Körning från Ockelbo till Skålsjögården, 251 km.
  Middag med sallad, huvudrätt och efterrätt i Skålsjögården.
 • Lördag 15 juni.
  Frukostbuffé i Skålsjögården.
  Vi kör en runda på 290 km med ett besök på Pilkalampinoppi där vi även äter smörgåsar från vårat lunchpaket.
  Vi kommer tillbaka till Skålsjögården där vi äter middag och övernattar i dubbelrum.
 • Söndag 16 juni,
  Frukostbuffé i Skålsjögården.
  Körning till Ockelbo, 195 km.

På 3 dagar kommer vi att köra 736 km så resan kunde ha hetat 74 mil grus, men nu heter den Pilkalampinoppi som är lite svårt att uttala. Men det uttalas precis som det är skrivet. 🙂
Att vi avslutar där vi startar brukar uppskattas av de som transporterar motorcyklarna till Raggsocka Logi i Ockelbo.


Lite om resan ….

 • Max antal deltagare på denna resa är 12 personer inklusive turledaren och en sweeper.
 • Du bör ha vana av att köra på grusvägar och att tillbringa hela dagen på hojen.
 • Du bör ha en motorcykel av Adventure-modell som är lämplig för grusvägar – just det vägarna. Det blir bara körning på vägar och kanske några större stigar, för vi kan ju inte släpa ut tunga fullastade motorcyklar i bottenlösa surhål.
 • Nabbdäck som Continental TKC80 eller Pirelli MT21 rekommenderas men det är inget krav. Michelin Anakee, Metzeler Tourance, Heidenau K60, Mitas E-07 och liknande fungerar säkert bra, men ju grövre desto bättre.

 • Motorcykeln bör vara ganska nyservad med friska bromsar och bra drivpaket. Den bör även ha bränsle för att klara upp till 20 mils körning mellan mackarna.
 • Som turledare strävar jag efter att hålla ner “gummisnoddseffekten” så därför försöker jag att hålla en jämn fart, som är max 70 – 80 km/tim. på grusvägarna.
 • Farten och vägvalet motsvarar ungefär som de guidade Advanced Scenic och Advanced Tempo på Adventure Days.
 • Körningen kommer att ske enligt cornermanprincipen så att alla alltid har en vägvisare. Då blir det inte en snabb och en långsam grupp, utan det blir “variation i ledet”
 • Vi kör aldrig längre körpass än max 1 timma innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på om det är dags för tankning, fika eller lunch.
 • Det går tyvärr inte att helt undvika asfalt, men vi undviker de stora vägarna och det blir absolut ingen vajer- eller Europaväg med stressade bilister.

Utrustning som du bör ha med:

 • Sänglinne som lakan, påslakan och örngott alternativt en tunnare sovsäck. Sänglinne ingår i den här resan 🙂
 • Någon frukt, smörgås eller liknande, så att du kan äta när du blir hungrig.
 • Termos till kaffe, te eller varmvatten.

På fredagen och söndagen kommer vi att passera ställen där vi kan äta lunch, men om vi får förhinder så kan det hända att vi blir hungriga när vi är långt ute i skogen. Därför är det bra om alla har tillgång till något ätbart.

Ett bra tips är en Lingongrova och tubost i valfri smak.


Bra att ha:

 • Kamera, GPS samt laddare.
 • Laddare med flera USB-anslutningar.
 • Schampo, tvål, tandborste och tandkräm.
 • Ett ombyte till vanliga kläder och enklare skor.
 • Ett tunt rep eller något så att du kan hänga upp de eventuellt blöta MC-kläderna på tork.
 • Camelbak.
 • Vatten, minst 2 liter per person.

Lite mer detaljer om själva resan:

På torsdag eftermiddag eller tidig kväll den 13 juni när ni är på väg till Raggsocka Logi i Ockelbo, där vi ska tillbringa första natten, är det viktigt att ni tankar upp hojarna, så att de är fulltankade på fredag morgon när själva resan startar.

Med de fulltankade hojarna gasar ni sen vidare till Raggsocka Logi som du hittar till med koordinaterna N60.88496 E16.70855 eller med hjälp av kartan som finns i länken till Google maps.

Det kan vara lite svårt att hitta exakt var man ska köra för Google och de flesta GPS’er har inte uppdaterat att Kvarnvägen är avstängd. Men lättast är att köra Vigatan, svänga in på Herrgårdsvägen och efter 55 meter svänger man in höger. Följer man sen den blå linjen som jag har ritat så kommer man till parkeringen framför receptionen.

Så här ser du Raggsocka logi om du har kört enligt mina instruktioner.

När vi har fått av oss MC-kläderna, duschat av oss vägdammet och gjort oss hemmastadda i rummen så kan vi slappa en stund. Men vid 18:45 går vi till Atalanta Pızzerıa & Restaurang och äter något gott.


Efter middagen går vi tillbaka till våra rum i Raggsocka Logi, kryper till kojs och drömmer om rivspåren som vi ska göra i gruset. 🙂

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Efter skönhetssömnen går vi en trappa upp för att äta frukost.

Efter frukosten byter vi om och packar våra hojar mm. Klockan 09:00 ska alla vara klara för avfärd med de fulltankade hojarna, men strax innan avfärd tar vi ett snabbt förarmöte där ni har chansen att ställa den där sista frågan om cornermanprincipen som ni har grubblat på hela natten. Efter förarmötet gasar vi iväg på fina grusvägar.

Naturligtvis hinner vi med en och annan kaffepaus också. Därför är det bra om alla tar med sig en termos för att fylla med kaffe på morgonen, alternativt varmvatten till te eller pulverkaffe.

Efter cirka 11 mil kommer vi till Alfta där det säkert passar bra med lunch hos Sallys.


På sena eftermiddagen kommer vi till OKQ8 i Edsbyn där alla måste tanka hojarna, för att klara de 17 milen till macken i Noppikoski som vi kommer till på lördagen.

Framåt kvällningen kommer vi till Skålsjögården där vi checkar in i rummen.


Efter att vi har duschat av oss vägdammet går vi till restaurangen för att äta middag och dricka nån öl.

Kanske blir det Skålsjögårdens grymma wienerschnitzel?


Lördagen den 14 juni börjar vi med att äta av frukostbuffén, sen drar vi iväg ut på fina vägar och större stigar.

Via småvägar kör vi till Pilkalampinoppi som är 644 meter över havet.

Fina vyer från berget.

Vi kommer att köra på större stigar, härliga vägar och mindre broar.Vi kanske även kollar in Lappstenen.

Framåt kvällen kommer vi tillbaka till Skålsjögården där vi äter middag igen. Kanske blir det deras special hamburgare?


Till söndagen har jag planerat en trevlig rutt tillbaka till Raggsocka i Ockelbo.… och sen …. nej nu ska jag inte berätta mera. Det är bättre att du fyller i dina uppgifter i formuläret nedan och hänger med på äventyret. 🙂


Anmälan / betalning:

 • Fyll i dina uppgifter i formuläret (som du hittar en länk till längre ner på den här sidan) och glöm inte att kryssa i godkännanden.
 • När din anmälan har kommit in får du e-post med uppgifter om hur/var anmälningsavgiften på 1 000 kronor ska betalas.
 • När anmälningsavgiften har kommit in får du en bekräftelse via e-post, där du även får lösenordet till den lösenordsskyddade deltagarlistan.
 • Om resan blir fullbokad kan du ändå anmäla dig till resan och blir då placerad i en reservlista. Vid en eventuell avbokning, kontaktar vi den som står först på reservlistan. Tackar du ja till en ordinarie plats får du information om var/hur/när du ska betala anmälnings- eller deltagaravgiften.
 • Slutbetalning, dvs. resterande belopp ska vara betalt senast 30 dagar innan avresedatum.

Avbokningsregler:

 • Om du får ändrade planer kan du, om det är möjligt, byta till en annan resa.
 • Avbokning innan slutbetalning  av resan kan ske mot en administrationsavgift på 1 000 kronor, dvs. anmälningsavgiften.
 • Om avbeställning sker mellan 30 och 14 dagar före avresa ska resenären betala 25% av resans pris.
 • Om avbeställning sker mellan 14 och 10 dagar före avresa ska resenären betala 50% av resans pris.
 • Om avbeställning sker inom 10 dagar före avresa ska resenären betala hela resans pris.
 • Om du får förhinder har du alltid rätt att överlåta (sälja vidare) till någon kompis eller till någon på reservlistan. Detta enligt punkt 5.1 i Konsumentverkets allmänna villkor.
 • Vid färre antal deltagare än 9 personer är det risk att resan ställs in. Om en resa ställs in på grund av för få deltagare, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och erlagt belopp).
 • Om en resa ställs in på grund av att arrangören inte kan genomföra evenemanget pga. sjukdom eller andra hinder, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och erlagt belopp).

Avbeställning- och reseförsäkring:

 • Du måste, eller bör ha, en egen avbeställning- och reseförsäkring för denna resa. “I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar och den räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Hemförsäkringarnas reseskydd ger ersättning för de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa på en resa, till exempel för sjukvårdskostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Dessutom för sjuktransport hem om det blir nödvändigt. Akut tandvård kan också ersättas upp till ett visst belopp. I grundskyddet ingår också alltid ett egendomsskydd som ger ersättning för stölder upp till ett visst maxbelopp. Har du ingen hemförsäkring, kan du köpa en separat försäkring som innehåller motsvarande skydd.”
  Läs mer på www.konsumenterna.se eller kolla med ditt försäkringsbolag.

Oförutsedda händelser:

 • Vi betalar inte kostnader som orsakas av deltagares bristande kondition eller andra personliga omständigheter. Om deltagare avbryter en resa lämnas inte avdrag på deltagaravgiften. Våra guider har rätt att ändra färdväg, övernattningsställen, transporter och tidtabeller på grund av händelser som ligger utanför vår kontroll.

Resevillkor och resegaranti:

hojresor.se använder De allmänna resevillkoren som är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige och Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

 

Arrangör:
hojresor.se
Magnus Andreasson
Norrbergsvägen 5
812 40 Kungsgården

Tel: +46706308000


Anmälan:

När din anmälan har kommit in lägger jag till dig på den lösenordsskyddade deltagarlistan, sen får du e-post med uppgifter om hur/var anmälningsavgiften på 1 000 kronor ska betalas. När jag ser att pengarna har kommit in får du ytterligare e-post med lösenordet till deltagarlistan.

Observera även att det är bra att ange telefonnummer till någon anhörig, ett så kallat ICE-nummer. Se bara till att informationen hamnar i rätt rutor. Det kan nämligen bli fel om datorn använder “autofyll

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Gatuadress (obligatoriskt)

  Postnummer(obligatoriskt)

  Ort(obligatoriskt)

  Ditt telefonnummer (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Vilken sorts motorcykel kör du? (obligatoriskt)

  Har du nabbdäck?

  Anhörigs namn (ICE)

  ICE, telefonnummer till anhörig.

  Frågor och önskemål som t.ex. eventuella allergier eller önskan om specialkost.

  Jag godkänner de Allmänna villkoren för paketresor

  Jag godkänner att mina uppgifter lagras enligt GDPR – Dataskyddsförordningen

  Jag godkänner att foton kan publiceras på webbsidan och sociala medier.

  Jag godkänner att foton kan användas i marknadsföringssyfte.

  Om du har fyllt i alla obligatoriska rutor ska det komma upp en sån här skylt efter att du har klickat på Skicka.

  Men om det strular med formuläret så att du bara ser den här skylten kan du gärna skicka e-post istället.

  Det är nämligen en hårfin gräns mellan spam och seriösa meddelanden. Om jag sänker gränsen på spamfiltret ett enda steg blir det hundratals spammeddelanden i veckan.

  Välkomna 🙂 


  Om du måste flytta semestern eller får ändrade planer är jag är inte omöjlig.
  Klicka på bilden för att läsa hur vi kan lösa det.

  Kommentera via Facebook

  Comments are closed.