Till Topparna 2022


Bakgrund.

Första gången jag körde en liknande resa var 2007 då Loyden och jag körde TillTopparna. Även vid MC-äventyret 2007 gjorde vi ett besök på Trontoppen och vid MC-äventyret 2010 körde vi upp till upp till Blåhø/Jetta.  Sen dröjde det ända till 2015 då Bengt-Åke och jag körde en rekognoseringsresa inför framtida grusresor i Norge. Efter rekognoseringen blev det resor med besök på topparna år 2016, 2017, 2018 och 2019 som du kan läsa om här.

Men sen kom Corona-viruset som effektivt stoppade alla resor till Norge, så det dröjde ända till den 5 januari 2022 innan jag kunde skriva en inbjudan till den här resan. Efter att jag hade planerat resan och skrivit inbjudan startade Ryssland krig mot Ukraina vilket gjorde att det blev oroliga tider med bl.a. avsevärt högre energipriser. Att det blir högre energipriser på framförallt el och uppvärmning av bostäder gör i sin tur att folk får mindre pengar att spendera på fritidsintressen vilket motorcykelkörning trots allt är.

Därför blev det lite trögt med anmälningar och ser man bara ekonomiskt på det hela skulle jag egentligen ha ställt in den här resan. Men samtidigt hade jag en massa nya ställen att kolla samt att jag inte hade kört i Norge på några år så jag beslutade mig för att köra resan ändå.


Den här resan.

Att vi “bara” var 6 personer på resan blev extra lyckat då allt är betydligt lättare med en mindre grupp. Det går fortare att tanka, fortare att handla och man får plats vid ett par fikabord. Kanske jag ska fortsätta med mindre grupper? ….. men så var det ju det där med ekonomin igen …..

Det normala är att det regnar ibland, men vid den här resan hade vi faktiskt en grym tur med vädret. Eftersom det alltid brukar regna eller vara disigt väder med sämre sikt hade jag planerat in 4 tillfällen för att köra upp till Trontoppen, men redan vid första tillfället, den 5 september, körde vi upp till Trontoppen i strålande solsken.
Som ni ser på bilden hade vi 5 st KTM och en Yamaha T7, alltså ett riktigt BMW GS rescue team. 🙂

Efter den här resan hade jag tillgång till strax över 2500 bilder och efter minst en veckas arbete med urval samt redigering kunde jag lägga upp 680 bilder på hemsidan. Men sen ska det skrivas texter och infogas länkar som har tagit ytterligare väldigt många timmar eller snarare dagar i anspråk.

Men det är verkligen inte “bara” att gå igenom bilderna för samtidigt har jag även haft Garmins GPS-program Mapsource och Basecamp samt Google Earth öppna i datorn. Kanske inte undra på att datorn storknar ibland och hänger sig fullständigt?

Med hjälp av bilder och GPS-loggar har jag sedan ritat i de vägar som jag har bekräftat att de finns samt gjort waypoints där det finns vägbommar, fikaplatser eller andra intressanta platser. Informationen som jag har innehåller (just nu) 4158 waypoints och 1094 spår av vägar som inte finns på normala kartor, så alltså har jag tillgång till grymt mycket information när jag planerar framtida resor.

De 680 bilderna har jag i alla fall lagt in på 10 sidor – den här indexsidan, 8 sidor med en dag per sida samt en sida med “the best of Till Topparna 2022” där du kan kolla på 28 utvalda bilder.

Så håll till godo och jag hoppas att du tycker att det här resereportaget är intressant. Men med 10 sidor bilder och text är det lätt att det blir fel, så jag vill gärna att du skickar ett mail om du hittar något fel så kan jag rätta till det.


Tryck på pilen för att se några utvalda bilder, eller “the best of Till Topparna 2022”


Tryck på pilen för att komma till dag 1.
Resan till B&B Parkgården i Leksand.


Tryck på pilen för att komma till dag 2.
Parkgården B&B, Leksand – Trysilelva Camping, Trysil.


Tryck på pilen för att komma till dag 3.
Trysilelva Camping, Trysil – Trontoppen – Gjelten Bru Camping, Alvdal.


Tryck på pilen för att komma till dag 4.
Gjelten Bru Camping, Alvdal – Ljoshaugen camping, Dombås.


Tryck på pilen för att komma till dag 5.
Ljoshaugen camping, Dombås – Blåhø/Jetta – Gjelten Bru Camping, Alvdal.


Tryck på pilen för att komma till dag 6.
Gjelten Bru Camping, Alvdal – Wärdshuset Klarälvdalen, Sysslebäck.


Tryck på pilen för att komma till dag 7.
Wärdshuset Klarälvdalen, Sysslebäck – B&B Parkgården, Leksand


Tryck på pilen för att komma till dag 8.
B&B Parkgården, Leksand – hem.


Kommentera via Facebook

Comments are closed.