Till Topparna 2023, reseinbjudan

Uppdatering 20230728
På grund av för få anmälningar är denna resa inställd och anmälningsavgifter återbetalade.Den 2-9 september 2023 kör vi en närmare 150 mil lång äventyrsresa på så mycket grusvägar som det bara går.

Jag har kört delar av den här resan tidigare, första gången redan sommaren 2007. Sen körde jag en rekognoseringsresa 2015 och några resor efter det. 2018 körde vi en resa till Trontoppen som fick namnet TillTronTop. Det var en trevlig resa om man bortser från första dagen i Norge då vi på en stäcka av 22 kilometer fick ta oss förbi inte mindre än 5 bommar! Lite jobbigt, men nu är det noterat, så de vägarna kör vi inte igen.

Med alla GPS-noteringar från resan TillTronTopp fortsatte jag planeringen och tillslut kunde jag bjuda in till resan Till Topparna som vi körde första veckan i september 2022.
Några kommentarer från den resan:
– Mycket trevlig resa. 🤩👍 // Rickard
– Bästa som hände 2022. 👍🏼👍🏼 // Patrik
Jag kan bara instämma, för det var verkligen en kanonresa. Men även till den här gången blir det ganska många ändringar, till det bättre naturligtvis. 🙂

Förutom Trontoppen har jag lagt till ett besök på en annan topp som heter Blåhø och eftersom det är körning upp till 2 toppar på den här resan fick den namnet Till Topparna. Men mellan topparna är det en bit så det blir ett par dagars extra körning på härliga fjällvägar.

Några recensioner från tidigare resor:

Tack för en riktigt bra resa Magnus. Suveränt arbete med alla vägar du hittat.
//Jan-Åke Rosenqvist

Det var fina vägar! Bra arrangemang!
//Lasse Petersson

Hemma efter en kanonvecka, 231 mil.
//Peter Engström

Tack Magnus för ett bra arrangemang och tack ALLA ni andra som gjort denna vecka till ett trevligt minne …….
//Gluggen

En gång sökte jag referenser till en resa och kommentaren blev:

Vi behöver inte referenser … Dina resor är grymma !!!


Kostnaden är totalt 9750 kronor (inklusive moms)

 • I kostnaden ingår närmare 150 mil guidning under 6 kördagar.
 • 7 övernattningar i vandrarhem, campingstugor, hotellrum och värdshus.
  Vi vill ha utrymme, därför max 2 personer per rum eller stuga.
 • 3 eller 4 serverade frukostbufféer.
 • 3 eller 4 frukostar som vi tillreder gemensamt bestående av ägg, kaviar, yoghurt, müsli, juice, bröd med tubost i diverse olika smaker samt kaffe.
 • Middag i Wärdshuset Klarälvdalen.

I kostnaden ingår INTE övriga middagar, lunch, bompengar eller bränsle till den egna motorcykeln.


Lite om resan ….

 • Max antal deltagare på denna resa är 8 personer inklusive turledaren och en sweeper.
 • Du bör ha vana av att köra på grusvägar och att tillbringa hela dagen på hojen.
 • Du bör ha en motorcykel av Adventure-modell som är lämplig för grusvägar – just det vägarna. Det blir bara körning på vägar och kanske några större stigar, för vi kan ju inte släpa ut tunga fullastade motorcyklar i bottenlösa surhål.
 • Nabbdäck som Continental TKC80 eller Pirelli MT21 rekommenderas men det är inget krav. Grova däck som Michelin Anakee, Metzeler Tourance, Heidenau K60, Mitas E-07 och liknande fungerar också bra. Men har man inte nabbdäck gäller det att vara extra försiktig när man ska korsa en gräsbevuxen mittsträng etc. men det vet ni säkert redan.
 • Motorcykeln bör vara ganska nyservad med friska bromsar och bra drivpaket. Den bör även ha bränsle för att klara upp till 20 mils körning mellan mackarna.
 • Som turledare strävar jag efter att hålla ner “gummisnoddseffekten” så därför försöker jag att hålla en jämn fart, som är max 70 – 80 km/tim. på grusvägarna.
 • Farten och vägvalet motsvarar ungefär som de guidade Advanced Scenic och Advanced Tempo på Adventure Days.
 • Körningen kommer att ske enligt cornermanprincipen så att alla alltid har en vägvisare. Då blir det inte en snabb och en långsam grupp, utan det blir “variation i ledet”
 • Vi kör aldrig längre körpass än max 1 timma innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på om det är dags för tankning, fika eller lunch.
 • Det går tyvärr inte att helt undvika asfalt, men vi undviker de stora vägarna och det blir absolut ingen vajer- eller Europaväg med stressade bilister.
 • Vi ska övernatta i  vandrarhem, campingstugor och värdshus.

Ruttbeskrivning:

 • Lördag 2 september, körning till- och samling i vandrarhemmet Målkullan i Mora.
 • Söndag 3 september, Målkullan i Mora – Trysilelva camping.
 • Måndag 4 september, Trysilelva camping – Sandli Overnatting i Alvdal.
 • Tisdag 5 september, Sandli Overnatting i Alvdal – Trolltun Gjestegård, Dombås.
 • Onsdag 6 september, Trolltun Gjestegård, Dombås – Sandli Overnatting, Alvdal.
 • Torsdag 7 september, Sandli Overnatting – Wärdshuset Klarälvdalen.
 • Fredag 8 september, Wärdshuset Klarälvdalen  – Målkullan i Mora.
 • Lördag 9 september, Målkullan i Mora – hem.

Dagsetapperna är preliminära och kan ändras, men jag beräknar att den totala körsträckan från Mora och åter till Mora är cirka 150 mil.

För att vara lite smart har jag tänkt att vi ska bo första och sista natten i Målkullan i Mora. Detta för att det ska bli enklare att köra till starten på en lördag och hem igen en vecka senare. Det kanske även är några som transporterar motorcyklarna med bil till Mora och då är det bra om resan både startar avslutas på samma ställe.

Du som kommer österifrån kan få ett par dagars guidning på grusvägar som extra bonus. Detta eftersom jag ska köra från Gästrikland till Mora den 2 september och åter till Gästrikland den 10 september.


Utrustning som du måste ha med:

 • Sänglinne som lakan, påslakan och örngott alternativt en tunnare sovsäck behövs till 4 övernattningar.
 • Ett campingkit med matdosa, mugg och bestick. (till kaffepauser, frukost och mat som vi tillagar själva)
 • Tillgång till Trangiakök eller liknande. Du behöver inte ha ett eget campingkök, men du måste se till att du har tillgång till plats i ett. Att dela med polaren går bra, men se till att detta är klart innan avresan.
 • Några konserver eller liknande, så att du kan äta när du blir hungrig.

Några hundra kronor i norska kontanter är bra att ha om vi kommer till ställen där vi måste betala bomvägen kontant.

Numera är det dock sällan det går att betala med betalkort.

De har börjat att automatiskt läsa av registreringsskylten med kameror. Så på kvällen kan man besöka YouPark.no och knappa in motorcykelns registreringsnummer. Då kommer det upp information om hur mycket man är skyldig. Sen är det bara att knappa in numret på betalkortet. Om man däremot inte fixar det själv kommer det en faktura med faktureringsavgift och diverse påslag. Enligt uppgift kan det bli uppåt 500-600 SEK istället för 100 NOK.

I den här resan kommer vi att fixa vår egen mat vid många tillfällen. Så se till att du har tillgång till ett campingkök.


Men istället för konserver så är det faktiskt enklare med REAL frystorkad mat som finns i många varianter.
Det är bara att koka vatten, öppna påsen, hälla i varmt vatten upp till markeringen, röra om, stänga påsen och vänta 10-12 minuter. Sen är det bara att öppna påsen och äta.

Så här ser det ut i påsen med ris, kyckling och currysås. Helt OK faktiskt.

Bra att ha:

 • Kamera, GPS samt laddare.
 • Grenkontakt eller ännu smartare ett uttag med flera USB-utgångar.
 • Schampo, tvål, tandborste och tandkräm.
 • Handdukar och rena underkläder.
 • Ett ombyte till vanliga kläder och enklare skor.
 • Ett tunt rep eller något så att du kan hänga upp de eventuellt blöta MC-kläderna på tork.
 • Camelbak.
 • Vatten, minst 2 liter per person.

Lite mer detaljer om själva resan:

lördag eftermiddag eller tidig kväll den 2 september när ni närmar er Målkullan i Mora där vi ska tillbringa första natten är det viktigt att ni tankar upp hojarna, så att de är fulltankade på söndag morgon när själva resan startar.

Målkullan hittar ni till med koordinaterna N61.00784 E14.54558 eller genom att kolla på Googles karta. Om ni kommer med bil och släp kan ni lasta av vid Målkullan, sen kan bil & släp stå kvar där under veckan. Meddela mig om du planerar att lämna ett transportfordon under veckan, så kan jag kolla om det finns tillräckligt med plats.

När vi har fått av oss MC-kläderna, duschat av oss vägdammet och gjort oss hemmastadda i rummen så kan vi slappa en stund. Vid 19-tiden går vi till Restaurang Vasagatan 32 och äter middag.


Efter middagen går vi tillbaka till vandrarhemmet för att sova en stund.

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Frukostbuffén är säkert klar till klockan 07:00.

Efter frukosten byter vi om och packar våra hojar mm. Klockan 09:00 ska alla vara klara för avfärd med de fulltankade hojarna, men strax innan avfärd tar vi ett snabbt förarmöte där ni har chansen att ställa den där sista frågan om cornermanprincipen som ni har grubblat på hela natten.
Efter att vi har haft förarmötet värmer vi upp oss på några mjuka sandiga vägar.


Naturligtvis hinner vi med en och annan kaffepaus vid fina ställen.


Jag hoppas att det inte bara blir karlar på den här resan för tjejer kan gärna hänga med, vilket 2 tjejer gjorde 2018.

Efter all rekognosering vet jag att det blir massor av fina vägar med fina vyer.


När vi kör upp till Trontoppen vill inte ha regn eller dimma, utan vi vill helst ha klart väder så att vi kan njuta av den fina utsikten. Men eftersom vädret kan variera mycket har jag planerat in 4 tillfällen då vi kan köra upp till Trontoppen. På kvällen den 4, på morgonen den 5, på kvällen den 6 eller på morgonen den 7 september.

En av nyheterna i den här resan är att vi ska övernatta 2 nätter i Sandli Overnatting, Alvdal.

Jag är aldrig nöjd så jag fortsätter planeringen. Om man svänger in på den här vägen sparar vi 1,4 km körning på asfalt.

Men efter 1,1 km kommer man till den här bron och frågan är om den håller? En förbudsskylt skrev någon, ja men om vi kör den vägen kommer vi från andra hållet och där finns det förhoppningsvis ingen förbudsskylt. 🙂

Den här vägen som inte finns på kartan ser fin ut.

En annan nyhet är att jag bokade in rum i vandrarhemmet i Trolltun Gjestegård, Dombås, men sen fick jag ett mail:
Jeg ser nå at vi har leirskole i den perioden, så hele vandrehjemmet er opptatt, men legger inn på dobbeltrom på hotellet for samme pris.


Vidare har jag gjort om rutterna ganska mycket och vid en koll med Google Earth såg jag att de har kört på små grusvägar. Just här vet jag att det är en grusväg, men ibland är det jobbigt när snön skymmer vilken typ av väg det är.

Det gäller även att ha koll på vart man måste betala. Men lite tur hittar jag en väg runt så att vi “missar” att betala. 🙂

… och sen …. nej nu vill jag inte berätta mera. Det är bättre att du fyller i dina uppgifter i formuläret och hänger med på äventyret 🙂

Anmälan / betalning:

 • Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan och glöm inte att kryssa i godkännanden.
 • När din anmälan har kommit in får du e-post med uppgifter om hur/var anmälningsavgiften på 750 kronor ska betalas.
 • När anmälningsavgiften har kommit in får du en bekräftelse via e-post, där du även får lösenordet till den lösenordsskyddade deltagarlistan.
 • Om resan blir fullbokad kan du ändå anmäla dig till resan och blir då placerad i en reservlista. Vid en eventuell avbokning, kontaktar vi den som står först på reservlistan. Tackar du ja till en ordinarie plats får du information om var/hur/när du ska betala anmälnings- eller deltagaravgiften.
 • Slutbetalning, dvs. resterande belopp ska vara oss tillhanda senast 30 dagar innan avresedatum.

Avbokningsregler:

 • Avbokning innan slutbetalning (30 dagar) av resan kan ske mot en administrationsavgift på 750 kronor, dvs. anmälningsavgiften.
 • Vid avbokning därefter, men tidigare än 14 dagar före avresan, ska resenären erlägga 25 % av resans pris.
 • Sker avbeställning därefter, men tidigare än 8 dagar före avresan, ska resenären erlägga 50 % av resans pris.
 • Om avbeställning sker inom 10 dagar före avresa ska resenären betala hela resans pris.
 • Om du får förhinder när du redan har betalt resan har du alltid rätt att överlåta (sälja vidare) till någon kompis eller till någon på reservlistan. Detta enligt punkt 5.1 i Konsumentverkets allmänna villkor.
 • Vid färre antal deltagare än 5 personer förbehåller vi oss rätten att ställa in resan. Om en resa ställs in på grund av för få deltagare, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och erlagt belopp).
 • Om en resa ställs in på grund av att arrangören inte kan genomföra evenemanget pga. sjukdom eller andra hinder som t.ex. Coronavirus i Norge, återbetalas hela beloppet för arrangemanget (anmälningsavgift och erlagt belopp).

Avbeställning- och reseförsäkring:

 • Du måste ha en egen avbeställning- och reseförsäkring för denna resa. “I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar och den räcker oftast om du ska på en vanlig semesterresa. Hemförsäkringarnas reseskydd ger ersättning för de viktigaste skadehändelserna som kan inträffa på en resa, till exempel för sjukvårdskostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Dessutom för sjuktransport hem om det blir nödvändigt. Akut tandvård kan också ersättas upp till ett visst belopp. I grundskyddet ingår också alltid ett egendomsskydd som ger ersättning för stölder upp till ett visst maxbelopp. Har du ingen hemförsäkring, kan du köpa en separat försäkring som innehåller motsvarande skydd.”
  Läs mer på www.konsumenternas.se eller kolla med ditt försäkringsbolag.

Oförutsedda händelser:

 • Vi betalar inte kostnader som orsakas av deltagares bristande kondition eller andra personliga omständigheter. Om deltagare avbryter en resa lämnas inte avdrag på deltagaravgiften. Våra guider har rätt att ändra färdväg, övernattningsställen, transporter och tidtabeller på grund av händelser som ligger utanför vår kontroll.

Resevillkor och resegaranti:

hojresor.se använder De allmänna resevillkoren som är överenskomna mellan Researrangörsföreningen i Sverige och Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

Arrangör:
hojresor.se
Magnus Andreasson
Norrbergsvägen 5
812 40 Kungsgården
Tel: +46706308000

 

Här kan du göra din anmälan till Till Topparna den 2-9 september 2023.

Fyll i dina uppgifter nedan eller kontakta mig snarast om inte anmälningsformuläret fungerar. Observera även att det är bra att ange telefonnummer till någon anhörig, ett så kallat ICE-nummer. Se bara till att informationen hamnar i rätt rutor. Det kan nämligen bli fel om datorn använder “autofyll

 • När din anmälan har kommit in får du svar via e-post med uppgifter om var eller hur du ska betala 750 kronor i anmälningsavgift.
 • När jag ser att pengarna har kommit in får du ytterligare e-post med lösenord till deltagarlistan.

Inställd!

  Jag vill vara med i resan Till Topparna den 2-9 september 2023 till en kostnad av 9750 kronor.

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Gatuadress (obligatoriskt)

  Postnummer(obligatoriskt)

  Ort(obligatoriskt)

  Ditt telefonnummer (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Vilken sorts motorcykel kör du? (obligatoriskt)

  Anhörigs namn (ICE)

  ICE, telefonnummer till anhörig.

  Frågor och önskemål som t.ex. eventuella allergier eller önskan om specialkost.

  Jag godkänner de Allmänna villkoren för paketresor

  Jag godkänner att mina uppgifter lagras enligt GDPR – Dataskyddsförordningen

  Jag godkänner att foton kan publiceras på webbsidan och sociala medier.

  Jag godkänner att foton kan användas i marknadsföringssyfte.

  Om du har fyllt i alla obligatoriska rutor ska det komma upp en sån här skylt efter att du har klickat på Skicka.

  Men om det strular med formuläret så att du ser den här skylten kan du gärna skicka e-post istället.

  Det är nämligen en hårfin gräns mellan spam och seriösa meddelanden. Om jag sänker gränsen på spamfiltret ett enda steg blir det hundratals spammeddelanden i veckan.

  Välkomna 🙂 


  Kommentera via Facebook

  Comments are closed.