Respekt för skyltar?

Apropå körning på bommade vägar och dylikt så är det många besserwissers som säger att de får skylla sig själva för där får man inte köra. …. och varför inte?
– Det sitter en skylt där, säger förbudsivrarna, men hur ska vi kunna lita på skylten?

För några år sedan gjordes det en kontroll på hur många av förbudsskyltarna på grusvägarna det var som egentligen var lagliga, dvs. att det verkligen är förbjudet att köra när man kommer till en sån här skylt. 100 skyltar kollades upp hos Länsstyrelsen och resultatet var att 98 st. var olovligen uppsatta! Snacka om att förstöra respekten för skyltar. 🙁

Jag trodde att skyltarna bara fanns hos vägverket, men tydligen kan vem som helst köpa en skylt för några hundralappar. Problemet är att den inte gäller innan kommunens lokala trafiknämnd har tagit ett beslut, men alltid lurar den någon.

Undrar om det håller att påstå att man inte tror på andra skyltar heller? 30 skylt utanför dagis? Skit i det, den har de säkert köpt själva för några hudra.


Du som har en privat väg och verkligen inte vill att någon kör där, du bör köpa en skylt med texten Privat väg. En sådan skylt respekterar i alla fall jag – än så länge.

Kommentera via Facebook

4 Comments:

 1. Skogs Åkare

  Det håller jag helt med om. Det borde inte vara tillåtet att sätta upp en bom utan varningsskylt (på lämpligt avstånd från bommen). Då finns iallafall en varning. Det blir problem om bommen vanligtvis är öppen och omgivningen är van med det och plötsligt är låst av någon anledning ex. markarbete eller avverkning.

  • “Det blir problem om bommen vanligtvis är öppen” ….. Jag tror inte det. Det finns ju massor av skyltar som varnar för sidvind och halka mm. trots att det är vindstilla mitt i sommaren. Men när man passerar dem tänker man på om det kan vara aktuellt just nu och intar viss beredskap.

 2. Skogs Åkare

  Att de 98st skyltarna skulle vara olovligen uppsatta kan inte stämma då vägens ägare bestämmer det själv och säkerligen gett sig själv lov. Så länge vägen inte får bidrag (kommunalt eller statligt) så gör vägens ägare som han/hon vill. Och vägägaren behöver heller inte anmäla att en skylt satts upp. Verkar som att man hört efter hos länsstyrelsen om de 100 skyltarna var registrerade hos dem, och är de inte det så är slutsatsen att de är ogiltiga. (som man frågar får man svar)

  Vilka vägar som får bidrag går att se här https://nvdb2012.trafikverket.se/SeTransportnatverket

  En liten notis http://www.lantbruk.com/skog/far-satta-upp-vagbom-utan-tillstand

  Enskild väg hos Naturvårdsverket http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Enskild-vag/

  Till slut SMC http://www.svmc.se/smc/SMCs-arbete–fragor/Infrastruktur/Enskild-vag-led-och-terrang/

  Skylten gäller och överträdelse kan ge böter. Utgå från det så blir du inte överraskad om det skulle hända. Det gör jag.

  Skogs åkare

  • Visst är det helt OK att markägare bestämmer själva vem som får köra på deras vägar. Men att sätta upp dolda dödsfällor är väl ändå bara för mycket?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.